Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

SOS electronic sa stala držiteľom certifikátu AEO

Foto: SOS electronic

Prestížne osvedčenie AEO na Slovensku vydáva Finančná správa SR.

Bratislava 21. marca (OTS) - Pre prísne podmienky, ktoré musia budúci držitelia certifikátu AEO spĺňať, ho k februáru 2024 získalo len 127 subjektov. Pre spoločnosť SOS electronic to predstavuje dôležitý míľnik v oblasti logistiky, čo v praxi znamená rýchlejšie odbavovanie prepravovaného tovaru. Pre jej zákazníkov je tento certifikát zároveň dôkazom kvality služieb, ktoré firma ponúka, a garanciou, že ide o finančne stabilný subjekt.

Skratka AEO v preklade znamená „schválený hospodársky subjekt“ (po anglicky authorised economic operator). Držitelia tohto osvedčenia spĺňajú prísne bezpečnostné a colné štandardy Európskej únie. Cieľom je zabezpečiť medzinárodný obchod a uľahčiť colné konanie pre spoľahlivé spoločnosti. „Držitelia certifikátu AEO sú preverení colnými orgánmi a musia preukázať, že ich interné kontrolné mechanizmy, finančné zdravie, colné postupy a fyzická bezpečnosť tovaru sú na najvyššej úrovni,“ predstavuje význam certifikátu Anna Varga, vedúca oddelenia logistiky.


Aké výhody plynú partnerom držiteľov statusu AEO

Vďaka označeniu „schválený hospodársky subjekt“ vybavuje SOS electronic colné konanie rýchlejšie a efektívnejšie. „Tovar, ktorý prepravuje držiteľ osvedčenia AEO, je prednostne odbavený. Či už ho dovážame, alebo vyvážame. Zároveň menej často podlieha kontrolám. A ak už ku kontrole dôjde, je rýchla, čo prispieva ku skráteniu času dodávok tovaru a uvoľneniu do samotného voľného obehu,“ vysvetľuje Anna Varga výhody tohto osvedčenia.

„Colné dokumenty zároveň môžeme preposielať elektronickou formou. V prípade nutnej fyzickej colnej kontroly máme možnosť výberu colného úradu,“ dodáva vedúca oddelenia logistiky.

Certifikát AEO predstavuje rozpoznateľnú známku kvality. Je to dôležitá informácia pre partnerov a zákazníkov po celom svete. Pre SOS electronic tento certifikát znamená, že firma je považovaná za bezpečný, spoľahlivý a dôveryhodný článok v medzinárodných dodávateľských reťazcoch.

„Tieto výhody zjednodušujú a urýchľujú medzinárodné obchodné transakcie, čo ocení každý, kto obchoduje medzinárodne. Spolupráca s firmou, ktorá vlastní certifikát AEO, garantuje, že ide o dôveryhodnú spoločnosť so stabilnou a zdravou ekonomikou. Tento status je pritom uznaný vo všetkých členských krajinách EÚ,“ pokračuje Anna Varga, vedúca oddelenia logistiky.


Certifikátom AEO disponuje na Slovensku len zopár firiem

„Na Slovensku disponuje týmto certifikátom len 127 firiem. Pre nás v SOS electronic znamená jeho získanie nielen potvrdenie, že máme vysoké štandardy v oblasti bezpečnosti a colných postupov, ale je aj dôležitým krokom vpred k ďalšiemu rozvoju a posilneniu dôvery medzi obchodnými partnermi a zákazníkmi. V dobe, keď je bezpečnosť dodávateľských reťazcov nevyhnutná viac než kedykoľvek predtým, je SOS electronic hrdá, že môže byť považovaná za spoľahlivého partnera v medzinárodnom obchode. Je to pre nás obrovský úspech. No a z praktickej stránky to môže v niektorých prípadoch znamenať urýchlenie dodávok pre našich zákazníkov aj o 1 až 3 dni,“ zhodnotil Ján Seszták, riaditeľ spoločnosti.

Platnosť certifikátu AEO nie je časovo obmedzená. Z toho vyplýva, že spoločnosť môže využívať výhody spojené s týmto osvedčením bez nutnosti obnovovania. Umožňuje jej to nielen upevniť svoju pozíciu na trhu v EÚ, ale aj posilniť svoje postavenie globálne, pretože certifikát AEO slúži ako medzinárodne uznávaný štandard bezpečnosti a spoľahlivosti.