Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Sladovňa Michalovce dostane investičnú pomoc od štátu 550.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Slad je najvýznamnejšou exportnou komoditou agropotravinárskeho priemyslu v SR a jeho výroba je za posledných desať rokov stabilná.

Bratislava 15. januára (TASR) – Akciová spoločnosť Sladovňa Michalovce dostane na intenzifikáciu výroby investičný stimul 550.000 eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Investície do novej prevádzky, ktorou sa zvýši produkcia sladu z 41.000 ton v roku 2017 na plánovaných 61.000 ton, dosiahnu 7,66 milióna eur a spoločnosť vytvorí päť nových pracovných miest. Firma mala pôvodne získať 766.112 eur, vláda však túto sumu na stredajšom zasadnutí znížila, informoval TASR tlačový odbor Ministerstva hospodárstva SR.

Slad je najvýznamnejšou exportnou komoditou agropotravinárskeho priemyslu v SR a jeho výroba je za posledných desať rokov stabilná. Z celkového objemu sladu vyrobeného na Slovensku sa 80 % exportuje na zahraničné trhy.

Sladovňa Michalovce je pritom jedným z najvýznamnejších domácich producentov sladu. Ročne spracuje viac ako 50.000 ton sladovníckeho jačmeňa, ktorý mu dodáva viac ako 120 poľnohospodárskych podnikov predovšetkým z východného Slovenska. Vďaka vysokej kvalite finálneho výrobku a strategickej polohe v blízkosti hraníc s Ukrajinou, Maďarskom a Poľskom, smeruje veľká časť produkcie na export.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí sedem sladovní s celkovou kapacitou vyše 260.000 ton sladu ročne. Michalovská sladovňa si už niekoľko rokov udržiava stabilný 16-percentný podiel na trhu výrobcov sladu a je tretím najväčším producentom sladu za Heineken Slovensko Sladovne s podielom 42 % a Lycos – Trnavské sladovne s podielom 27 %.