Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Macho: Problémy, ktoré spôsobujú hraboše na poliach, treba riešiť

Na archívnej snímke hraboš poľný. Foto: TASR – Martin Palkovič

Poškodzovanie úrody poľovnou zverou je dlhodobým problémom, pretože ide o premnoženú zver.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Škody a problémy, ktoré spôsobujú hraboše poľné na poliach, treba riešiť. Povedal to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho v súvislosti s tohtoročnou žatvou.

Podľa neho treba hľadať konsenzus medzi poľnohospodármi a tými, čo tvrdia, že nie je možné plošne rozhadzovať jed proti hrabošom. „Buď nájdeme účinnejšie nástroje na likvidáciu hrabošov poľných, alebo bude existovať odškodnenie pre poľnohospodárov a môžeme to riešiť cez rizikový fond,“ konštatoval predseda komory. Poukázal na príklad z Českej republiky, kde štát uvažuje o finančnom odškodnení poľnohospodárov v takomto prípade.

Poškodzovanie úrody poľovnou zverou je dlhodobým problémom, pretože ide o premnoženú zver. Poľovníci v súčasnosti podľa neho skôr smerujú k tzv. hobby poľovníctvu. "Najmä raticovej a diviačej zveri je toľko, že pomôže znižovanie jej stavu," uviedol Macho s tým, že výšku škody spôsobenou zverou odhadujú ročne na 15 až 20 miliónov eur.

Podľa vyjadrení SPPK po žatve významné škody spôsobili hraboše predovšetkým na západnom Slovensku, kde je ich výskyt hodnotený ako kalamitný. Poškodené sú okrem pšenice, repky, jačmeňa aj ďalšie plodiny ako kukurica, slnečnica a cukrová repa.