Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v eurozóne zostal v apríli stabilný

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, sa v apríli znížila na 2,7 % z marcových 2,9 %.

Luxemburg 30. apríla (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 %. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Analytici takýto výsledok očakávali. Z údajov Eurostatu ďalej vyplýva, že v apríli sa v eurozóne spomalil medziročný rast cien služieb (na 3,7 % zo 4 % v marci) a priemyselných tovarov bez energií (na 0,9 % z 1,1 %). Ale v prípade potravín, alkoholu a tabaku sa zrýchlil (na 2,8 % z 2,6 % v marci) a zároveň ceny energií klesli menej (-0,6 % v porovnaní s -1,8 % v marci).

Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, sa v apríli znížila na 2,7 % z marcových 2,9 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v eurozóne v apríli vzrástli o 0,4 %.

Spomalenie jadrovej inflácie, ktorá je kľúčovým ukazovateľom základných cenových tlakov, je silný argument pre ECB, aby v júni znížila úrokové sadzby.

Centrálna banka sľúbila redukciu úrokových sadzieb na svojom zasadnutí 6. júna za predpokladu, že nedôjde k žiadnemu nepríjemnému prekvapeniu vo vývoji miezd alebo cien.

ECB v rokoch 2022 a 2023 zvýšila úrokové sadzby najrýchlejším tempom vo svojej histórii v rámci boja s nekontrolovateľným rastom spotrebiteľských cien.

Inflácia v euroregióne však v uplynulom roku klesala rýchlejšie, než ECB dúfala.

Banka drží od septembra 2023 svoju úrokovú sadzbu z vkladov na úrovni 4 % a medzitým sa už mesiace diskutuje o jej potenciálnom znížení. Mnohí predstavitelia banky však vyhlasujú, že stále čakajú na upokojujúce údaje, najmä v prípade vývoja miezd.