Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Príjmy rakúskych poľnohospodárov vlani klesli v priemere až o 10 %

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Hlavným dôvodom poklesu príjmov sú klimatické zmeny a s nimi spojené extrémne sucho v mnohých regiónoch, povedala ministerka pre trvalý rozvoj a turistický ruch Maria Pateková.

Viedeň 11. septembra (TASR) - Po dvoch rokoch pozitívneho vývoja sa príjmy rakúskych poľnohospodárov v roku 2018 výrazne znížili. Podľa najnovšej správy ministerstva životného prostredia príjmy (tržby mínus výdavky) podnikov v oblasti pôdneho a lesného hospodárstva vlani medziročne klesli o 10 % v priemere na 28.035 eur na jeden podnik. V rokoch 2017 a 2016 medziročne stúpli o 14 %.

"Hlavným dôvodom poklesu príjmov sú klimatické zmeny a s nimi spojené extrémne sucho v mnohých regiónoch," povedala ministerka pre trvalý rozvoj a turistický ruch Maria Pateková. Vzhľadom na pokles príjmov súvisiacich s horúčavami a suchom v oblasti poľnohospodárskej a krmovinárskej produkcie získali podniky od rakúskej vlády a spolkových krajín priamu pomoc a úrokové dotácie v celkovej výške 22 miliónov eur. Podľa Patekovej vytvorili balík opatrení aj pre lesné hospodárstvo.

Podnikom sťažujú situáciu aj vyššie výrobné náklady a kolísanie výrobných cien. Vyššie ceny krmív a nižšie ceny bravčového mäsa spôsobili veľké finančné ťažkosti predovšetkým spracovateľským podnikom. Poľnohospodárom v horských oblastiach sa príjmy znížili o 8 %, u ostatných podnikov išlo o pokles o 11 %.

Priaznivý vplyv na ceny mali najmä opatrenia vlády a spolkových krajín. Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že udržanie plošného obhospodarovania pôdy nie je bez podpory z verejných zdrojov možné. Tieto opatrenia v roku 2018 tvorili 16 % tržieb podnikov, v rámci príjmov pôdneho a lesného hospodárstva tvorili až 68 %. Jednotná poľnohospodárska politika Európskej únie je podľa ministerstva "dôležitou záchrannou sieťou pre rakúske pôdohospodárstvo".