Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Predaj úžitkových vozidiel v EÚ vzrástol vlani siedmy rok po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Colný úrad Michalovce

Najvýraznejšie sa predaj úžitkových áut zvýšil v Nemecku, kde dosiahol 6,1 %.

Brusel 23. januára (TASR) - Predaj úžitkových vozidiel v Európskej únii vzrástol vlani o 2,5 %, čo predstavuje rast siedmy rok po sebe. Výrazne k tomu prispel fakt, že rast bol zaznamenaný na každom z kľúčových trhov. Informovala o tom Európska asociácia výrobcov vozidiel (ACEA).

Najvýraznejšie sa predaj úžitkových áut zvýšil v Nemecku, kde dosiahol 6,1 %. Nasledovalo Francúzsko so 4,3-percentným rastom a Británia s 3-percentným rastom. Predaj sa zvýšil aj v Taliansku a Španielsku, aj keď miernejším tempom. V Taliansku vzrástol o 1,9 % a v Španielsku o 0,3 %.

Pod celoročné výsledky sa nemalou mierou podpísal vývoj v decembri, keď po troch mesiacoch poklesu predaj úžitkových vozidiel vzrástol o 5,7 %. Decembrové výsledky potiahol najmä segment dodávok, ktorý sa na decembrovej registrácii úžitkových vozidiel podieľal vyše 86 %.

Čo sa týka najväčších trhov, dobré výsledky zaznamenal predaj úžitkových vozidiel vo Francúzsku a Británii, kde rast dosiahol 7,4 %, respektíve 7,1 %. Naopak, v Nemecku predaj klesol o 1,7 %, v Taliansku o 4 % a v Španielsku až o 8,3 %.