Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Pre ochranu detí v digitálnom priestore vznikne samostatné centrum

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Okrem iného bude pripravený legislatívny návrh pre úpravu liniek pomoci.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Pre ochranu detí v digitálnom priestore vznikne Centrum bezpečného internetu a okrem iného bude pripravený legislatívny návrh pre úpravu liniek pomoci. Vyplýva to z Akčného plánu k Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

"Za hlavné problémy v tomto kontexte považujeme nedostatočnú previazanosť a vzájomnú informovanosť jednotlivých relevantných partnerov v prístupe k téme ochrany detí pred násilím, nedostatočné povedomie o problémoch súvisiacich s online priestorom a ich dôsledkoch a tiež nedostatočné kvalitatívne zabezpečenie oblasti intervencie," uviedol predkladateľ.

Plán má podľa rezortu zvýšiť povedomie cieľových skupín a subjektov politiky o týchto problémoch. Má preto vzniknúť Centrum bezpečného internetu vrátane jeho centra pre zvyšovanie povedomia. Tiež by mali byť organizované osvetové a vzdelávacie podujatia. Súčasťou plánu je aj zabezpečenie kvalitných možností dištančného poradenstva pre deti a príprava legislatívneho návrhu pre úpravu liniek pomoci.

"V tomto roku vznikne Centrum bezpečného internetu. Je to platforma, ktorú zo všetkých krajín EÚ zatiaľ nemá len Slovensko. Našimi cieľovými skupinami sú deti, ktoré chceme chrániť pred násilím v digitálnom priestore, ale zároveň aj neplnoletí páchatelia," priblížil šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD) v stredu po rokovaní vlády.

"Akčný plán sa zameriava na niektoré kľúčové témy. Jednou z nich je spolupráca na európskej úrovni, riešenie tém a výmena skúsenosti s európskymi partnermi v rámci sietí Insafe a INHOPE. Medzi dôležité prvky akčného plánu patrí aj široko vnímaná prevencia, zameraná na odbornú verejnosť, laickú verejnosť - predovšetkým rodičov a opatrovateľov detí a tiež na samotné deti," priblížil predkladateľ.