Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Právnické firmy v USA podali v mene investorov žalobu na Danske Bank

Ilustračná snímka. Foto: Facebook Flensburg

Danske Bank vyšetrujú úrady v Dánsku, Estónsku, Británii aj USA po tom, ako sa vlani na jeseň priznala, že cez jej malú estónsku dcéru prešli od roku 2007 do roku 2015 podozrivé transakcie.

Kodaň 19. marca (TASR) - Dve právnické firmy v USA podali v mene inštitucionálnych investorov žalobu proti Danske Bank za škandál v súvislosti s praním špinavých peňazí vo výške 200 miliárd eur.

Právnické firmy Grant & Eisenhofer a DRRT podali žalobu v Kodani v mene investorov z 19 krajín, pre podvody vyplývajúce "z masívnej ruskej schémy prania špinavých peňazí a ich krytia najväčšou bankou v Dánsku a jej vedením počas niekoľkých rokov".

Skupina si nárokuje odškodné vo výške 475 miliónov USD (418,54 milióna eur), uviedla firma Grant & Eisenhofer vo svojom vyhlásení.

Danske Bank sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

Banku už vyšetrujú úrady v Dánsku, Estónsku, Británii aj USA po tom, ako sa vlani na jeseň priznala, že cez jej malú estónsku dcéru prešli od roku 2007 do roku 2015 podozrivé transakcie vo výške zhruba 200 miliárd eur z Ruska, bývalých sovietskych štátov a iných krajín.

(1 EUR = 1,1349 USD)