Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počas veľkonočných sviatkov budú obchody zatvorené TRI DNI

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výnimkou zo zákazu predaja majú čerpacie stanice či predajne na letiskách a staniciach, tiež lekárne i predajne suvenírov.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Obchody na Slovensku budú počas tohtoročných veľkonočných sviatkov zatvorené tri dni, a to na Veľký piatok 19. apríla, Veľkonočnú nedeľu 21. apríla a Veľkonočný pondelok 22. apríla.

Takéto opatrenie priniesla novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna 2017. Po novom tak ľudia počas blížiacich sa veľkonočných sviatkov nakúpia už iba v sobotu. Pred novelou Zákonníka práce boli predajne počas Veľkej noci zatvorené len na Veľkonočnú nedeľu.

Výnimkou zo zákazu predaja majú čerpacie stanice či predajne na letiskách a staniciach, tiež lekárne i predajne suvenírov. Zákaz sa pritom vzťahuje len na predaj tovaru, otvorené tak môžu byť prevádzky poskytujúce služby, napríklad kadernícke a kozmetické salóny, požičovne.

Podľa Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu vítajú takéto opatrenia najmä matky s deťmi, ktoré v predajniach pracujú. Takmer 80 % zamestnancov v obchodoch totiž tvoria ženy.