Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Pavlis: Dávame dôraz na projekt manažérstva kvality vo verejnej správe

Na archívnej snímke Pavol Pavlis (vpravo). Foto: TASR/Michal Svítok

Nakupovať kvalitné výrobky a dostávať kvalitné služby je možné iba vtedy, keď každý k tomu prispeje vlastným dielom, zdôraznil Pavlis.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Manažovanie kvality je v súčasnosti úlohou číslo jeden a Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR preto kladie dôraz na národný projekt Zavádzanie a podpora manažérstva kvality v organizáciách verejnej správy. Uviedol to v pondelok predseda úradu Pavol Pavlis počas 15. ročníka medzinárodnej odbornej konferencie (10. a 11. decembra) o kvalite a spoločenskej zodpovednosti. Na podujatí sa zúčastňujú zástupcovia verejnej správy, súdov, škôl, súkromných firiem a ďalší.

Nakupovať kvalitné výrobky a dostávať kvalitné služby je možné iba vtedy, keď každý k tomu prispeje vlastným dielom, zdôraznil Pavlis. „Aj malé zlepšenia vedú ku kvalitnejším produktom alebo výkonu. Inovatívne prístupy nám môžu lepšie naplniť požiadavky zákazníkov a ostatných strán,“ uviedol predseda ÚNMS SR.

Prvou aktivitou projektu je zavedenie systémov manažérstva kvality v organizáciách verejnej správy a druhou je vytvorenie CAP centra, ktoré bude slúžiť ako školiace a konzultačné centrum pre verejnú správu, povedala riaditeľka odboru kvality a projektového riadenia úradu Anna Budiaková. „Systémy manažérstva kvality sú postavené najprv na samohodnotiacej správe. Sami zamestnanci si selektujú svoje činnosti a svoje procesy vylepšujú pomocou akčných plánov. Tie nastavujú s pomocou školiteľov,“ priblížila. V súvislosti napríklad s prácou súdov Budiaková povedala, že úspešným zavedením systémov manažérstva kvality by sa mala odstrániť duplicita. „Nastaviť jednotnú prácu súdov tak, aby sa vyvarovali chýb, ktoré robia iné súdy,“ vysvetlila.

Národný projekt potrvá 48 mesiacov a je financovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Celkový rozpočet národného projektu je 7,6 milióna eur.