Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

O prevzatie spoločnosti Atos sa usiluje aj český miliardár Křetínský

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zadlžená spoločnosť v pondelok oznámila, že do konca tohto mesiaca rozhodne, ktorú z ponúk príjme.

Paríž 6. mája (TASR) - Francúzska technologická spoločnosť Atos dostala od investorov štyri ponuky na reštrukturalizáciu svojho dlhu a vloženie hotovosti do podniku. Jedna z nich prišla od českého miliardára Daniela Křetínského, ktorý sa spojil s investičným fondom Attestor. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zadlžená spoločnosť v pondelok oznámila, že do konca tohto mesiaca rozhodne, ktorú z ponúk príjme. Ďalšie návrhy prišli od konzorcia bánk Atosu a od najväčšieho akcionára firmy, spoločnosti Onepoint. Štvrtú ponuku od americkej investičnej firmy Bain Capital už predstavenstvo spoločnosti zamietlo.

Atos uviedol, že posúdi zostávajúce tri ponuky a zároveň bude rokovať s francúzskym štátom o úplnom prevzatí svojich strategických aktív v oblasti kybernetickej bezpečnosti a superpočítačov.

Skupina, ktorá už niekoľko týždňov rokuje so svojimi bankami o reštrukturalizácii svojho dlhu, minulý týždeň oznámila, že potrebuje 1,1 miliardy eur v hotovosti na financovanie svojho podnikania v tomto a budúcom roku. Spoločnosť upozornila, že akákoľvek reštrukturalizácia dlhu pravdepodobne prinesie radikálne zmeny v jej kapitálovej štruktúre a významnú emisiu nových akcií, ktorá povedie k masívnemu rozriedeniu podielov súčasných akcionárov.

Spoločnosť Atos je významným dodávateľom francúzskej armády a spravodajských služieb. Jej technológie zohrávajú dôležitú úlohu pri obrane pred kybernetickými útokmi a používajú sa napríklad v tankoch Scorpion a stíhačkách Rafale.