Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

O desať rokov Slovensko výrazne zostarne

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Starnúce obyvateľstvo vytvára nielen početnú skupinu spotrebiteľov, ale aj uchádzačov o zamestnanie.

Bratislava 23. decembra (TABLET.TV) - Demografické prognózy do budúcnosti signalizujú, že populácia starne. Čím je krajina vyspelejšia, tým rýchlejšie starne. Tomuto vývojovému trendu by sa mala prispôsobovať aj ekonomika. Čoraz častejšie sa v tejto súvislosti hovorí o tzv. „striebornej ekonomike“.
V takejto ekonomike vytvárajú vysokú časť spotreby seniori. „Toto starnutie spôsobuje tlak na verejné financie hlavne v oblasti zdravotníctva a dôchodkového systému, ale zároveň vytvára šance pre ekonomiku,“ tvrdí Viliam Páleník z Ekonomického ústavu SAV v Bratislave.



Starnúce obyvateľstvo vytvára nielen početnú skupinu spotrebiteľov, ale aj uchádzačov o zamestnanie. K 31. októbru sa počet uchádzačov o zamestnanie starších ako 50 rokov pohyboval okolo 90 tisíc. V tvorbe pracovných miest pre túto cieľovú skupinu sú najaktívnejšie skôr malé až rodinné podniky. Podľa Roberta Kičinu z Podnikateľskej aliancie Slovenska by firmy mali zainvestovať do ich rekvalifikácie a ďalšieho vzdelávania: „Ak budú firmy vhodne integrovať starších zamestnancov, tak môžu ťažiť najmä z ich skúseností.“