Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Od 1. januára 2019 začne platiť nová daň z neživotného poistenia

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Parlament odobril posunutie účinnosti zákona preto, aby mali poisťovne dlhší časový priestor na zabezpečenie systémových zmien.

Bratislava 20. júna (TASR) – Od 1. januára budúceho roka začne na Slovensku platiť nová daň z neživotného poistenia. Bude vo výške 8 % a v plnej miere nahradí 8-% odvod, ktorý v súčasnosti platia poisťovne. Vyplýva to z návrhu zákona o dani z poistenia, ktorú v stredu definitívne schválil parlament.

Parlament odobril posunutie účinnosti zákona preto, aby mali poisťovne dlhší časový priestor na zabezpečenie systémových zmien. Pôvodne totiž rezort financií navrhoval, aby začal platiť od 1. októbra tohto roka. Taktiež sa stanoví prechodné obdobie, ktorým sa upravuje platenie odvodu poisťovňami. "Cieľom právnej úpravy je, aby poistné, na ktoré sa už uplatnil odvod z neživotného poistenia, bolo pokryté odvodom z neživotného poistenia až do začiatku nového poistného obdobia, ktoré začne po účinnosti zákona," uvádza sa v spoločnej správe z výborov.

Ďalšou zmenou je, že ľudia budú 10 týždňov vopred pred uplynutím poistného obdobia informovaní o prípadnej novej výške poistného. "Poistený bude mať dostatok času na rozhodnutie, či novú výšku poistného akceptuje alebo nie," uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu z výborov.

Upraví sa aj zánik poistenia, a to vtedy, ak klient do jedného mesiaca od doručenia výzvy poisťovňou nezaplatí poistné, alebo mu poisťovňa do stanovenej lehoty zákonom takúto výzvu neodošle. "Nakoľko lehota, dokedy musí poisťovateľ výzvu zaslať, nie je ustanovená, môže to viesť k neodôvodnenému predlžovaniu zmluvného vzťahu. Počas neho má poisťovateľ nárok na dlžné poistné aj s úrokmi z omeškania, na strane druhej v prípade poistnej udalosti dochádza k výraznému kráteniu poistného plnenia," uvádza sa v schválenom návrhu.

Nová daň sa dotkne všetkých produktov neživotného poistenia, s výnimkou povinného zmluvného poistenia (PZP), pri ktorom zostane aj naďalej 8-% odvod. "Dôvodom zavedenia dane z poistenia ako nepriamej dane sú jednak doterajšie poznatky, ktoré ukazujú, že odvod z prijatého poistného z neživotného poistenia, zavedený od 1. januára 2017, je nesystémovým a neefektívnym opatrením, ktoré spôsobuje aplikačné problémy poisťovniam, a rozdielne zaobchádzanie v súvislosti s odvodom z prijatého poistenia na základe poistných zmlúv uzatvorených pred 1. januárom 2017 a po tomto dátume," zdôvodnilo zavedenie dane ministerstvo s tým, že takáto daň je štandardným nástrojom používaným v Európskej únii.