Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Opozícia vyzýva koalíciu, aby nehlasovala za odvod pre reťazce

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého je tento návrh zákona ekonomicky to isté, ako keby sa zvýšila daň z pridanej hodnoty (DPH) na 22,5 % na potraviny, obuv či textil.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Návrh zákona na zavedenie osobitného 2,5-% odvodu pre reťazce je podľa opozície namierený proti ľuďom. Pocítiť ho môžu spotrebitelia vo vyšších cenách, či zamestnanci v obchodoch na nižších mzdách. Slovenským poľnohospodárom a potravinárom pritom podľa predstaviteľov opozičných strán nijako nepomôže.

Spoločne preto vyzvali koaličných poslancov, aby za tento návrh z dielne SNS nehlasovali. "Nezmyselnejší zákon som už veľmi dlho nevidel. Veľmi dúfam, že aj koaliční poslanci, ktorí trochu rozmýšľajú nad tým, čo idú schváliť, pochopia, že toto poškodí občanom Slovenska," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík na štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencii opozície v Národnej rade (NR) SR.

Za SaS doplnil, že budú skúmať možnú protiústavnosť tohto zákona, a tiež aj jeho súlad s európskym právom. Šéfka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová vyzvala na stiahnutie tohto návrhu z rokovania parlamentu.

Ceny potravín totiž podľa jej slov za posledné dva roky stúpajú, od štátu by preto očakávala, že sa bude snažiť rast cien spomaľovať. "Ale týmto návrhom SNS robí pravý opak, v podstate zavádza novú daň na potraviny. Pretože plánovaný odvod obchodných prevádzok sa týka v prvom rade potravín, čím vyvolá ďalšie zvyšovanie cien potravín pre občanov," uviedla Remišová. Upozornila tiež aj na možné rušenie malých predajní na vidieku.

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého je tento návrh zákona ekonomicky to isté, ako keby sa zvýšila daň z pridanej hodnoty (DPH) na 22,5 % na potraviny, obuv či textil. Jednoducho na tovar, ktorý sa predáva v reťazcoch. "Ak by dnes prišiel ktokoľvek s návrhom zvýšiť DPH, ktorá už je aj tak jedna z najvyšších v EÚ, z 20 na 22,5 % na tieto základné tovary, všetci by ho hnali bičom," opísal poslanec.

Keď to však podľa neho predseda SNS Andrej Danko navrhne a zabalí do dane na reťazce, zrazu je to pre zvyšok koalície prijateľné. "Ja tomu nerozumiem. Ak majú v sebe sociálne cítenie, ak im ide naozaj o ľudí, musia to odmietnuť úplne rovnako, akoby odmietli zvyšovanie DPH na najzákladnejšie položky," dodal Beblavý. Vyzval preto koalíciu, aby prestala ustupovať Andrejovi Dankovi a nehlasovala za tento návrh.

Predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár doplnil, že toto opatrenie pocítia tí najchudobnejší ľudia. Napríklad matky s deťmi či dôchodcovia. "Vyzývam koaličných poslancov, aby sa proti tomuto postavili a za tento zákon nehlasovali," vyhlásil Kollár.


Národniari odôvodňujú zavedenie osobitného odvodu pre obchodné reťazce pomocou pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Podľa predstaviteľov opozície je mnoho možností, ktoré môžu reálne pomôcť poľnohospodárom, zavedenie osobitného odvodu však k nim podľa nich nepatrí.

Sulík napríklad hovorí o zjednodušení legislatívy pre slovenských výrobcov, znížení regulácie pre nich. Zároveň by sa podľa neho nemali rozkrádať agrodotácie, ale mali by smerovať naozaj do poľnohospodárstva. Podobne aj Beblavý vidí riešenie v účelnom využívaní poľnohospodárskych dotácií, aby sa z nich nestavali penzióny a hotely.