Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nový komisár EÚ pre obchod varuje, že brexit bez dohody nič nevyrieši

Na archívnej snímke Phil Hogan. Foto: TASR/AP

Ír Phil Hogan, ktorý je aktuálne komisárom pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, sa stane komisárom pre obchod.

Dublin 10. septembra (TASR) - Európska únia (EÚ) sa bude snažiť presvedčiť amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby sa vzdal bezohľadnej obchodnej politiky, uviedol to budúci komisár EÚ pre obchod Phil Hogan.

Nastávajúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok (9. 9.) oficiálne potvrdila, že súhlasí s návrhom zoznamu dezignovaných komisárov, ktorý jej poskytli členské krajiny EÚ. Nový tím EK prevezme svoju funkciu od 1. novembra, ak ho schváli Európsky parlament (EP).

Ír Phil Hogan, ktorý je aktuálne komisárom pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, sa stane komisárom pre obchod. Vo funkcii ho čaká ťažká úloha zlepšiť obchodné vzťahy s USA a zabezpečiť budúce vzťahy s Britániou po brexite.

Trump podľa neho dal jasne najavo, že preferuje "obchodné vojny pred obchodnými dohodami". Ak bude pokračovať v protekcionistickej obchodnej politike, EÚ sa bude snažiť uzatvárať dohody po celom svete, povedal Hogan v rozhovore pre írsku verejnoprávnu televíziu a rozhlas RTE.

"Samozrejme, však urobíme všetko, čo môžeme, aby prezident Trump pochopil, že jeho prístup je chybný," uviedol Hogan, ktorý dúfa, že Trump sa prestane správať bezohľadne, napríklad vo vzťahu k Číne, a prestane nazývať EÚ bezpečnostným rizikom. EÚ si je podľa neho vedomá toho, že Čína musí urobiť v niektorých oblastiach zmeny, Trumpove opatrenia však podľa neho nezlepšujú ekonomickú situáciu v USA ani v Číne.

Hogan, ktorý je kritikom prístupu Londýna k rokovaniam o brexite, upozornil na to, že aj keby sa tento rok dosiahla dohoda o vystúpení, bude trvať ďalších 6 až 8 mesiacov, než dostane od členských štátov EÚ mandát na začatie rokovaní o budúcich obchodných vzťahoch.

Prípadný brexit bez dohody potom celý proces ešte viac predĺži. Hogan zopakoval pozíciu EÚ, že najprv sa budú musieť vyriešiť hlavné problémy rozchodu, ktoré mala riešiť dohoda o vystúpení, ako sú práva občanov, finančné vyrovnanie či problém írskej hranice. Mnoho ľudí v Británii si podľa neho stále neuvedomuje, že aj keby Británia odišla z EÚ bez dohody, aj tak sa budú musieť vyriešiť tie isté problémy, ktoré samy od seba nezmiznú.