Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecký trh práce zostane stabilný aj napriek poklesu konjunktúry

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firmy sa môžu zdržať prepúšťania a problém nadbytočného počtu zamestnancov riešiť skrátením ich pracovného úväzku.

Frankfurt nad Mohanom 20. júla (TASR) – Nemecký trh práce zostane podľa názoru hlavného ekonóma krajinskej banky Landesbank Baden-Württemberg Uweho Burkerta stabilný i napriek pokračujúcemu poklesu konjunktúry. Firmy sa môžu zdržať prepúšťania a problém nadbytočného počtu zamestnancov riešiť skrátením ich pracovného úväzku. Ekonóm to povedal pre tlačovú agentúru DPA-AFX. Poukázal na to, že mnohé firmy majú v súčasnosti nedostatok odborníkov.

Burkert predpokladá, že aj v druhom štvrťroku klesla výkonnosť nemeckej ekonomiky. Podľa neho to nebude lepšie ani v treťom štvrťroku. "Je celkom možné, že budeme mať dva štvrťroky s negatívnym výsledkom," uviedol. Národohospodári hovoria o 'technickej recesii' vtedy, keď hrubý domáci produkt klesne dva štvrťroky po sebe.

"Neverím tomu, že najnovšie varovania firiem o poklese zisku v tomto roku boli posledné," uviedol Burkert. Stále sa to kompenzuje silným výkonom stavebníctva a mohutným rastom výkonu maloobchodu. "Ale ani spotreba nezostane dlho taká silná," varoval.

Konjunktúru podporuje mimoriadne nízka peňažná politika Európskej centrálnej banky (ECB). Tá signalizovala, že ju ešte predĺži.

Burkert predpokladá, že sa ECB orientuje na americkú centrálnu banku Fed. "ECB vyčká, ako sa vyvinú rozhodnutia Fedu, a potom urobí svoje rozhodnutia. Zrejme najprv prijme opatrenia pre úročenie vkladov v ECB."