Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecko nečelí väčšiemu poklesu, alebo dokonca výraznej recesii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká ekonomika v období apríl - jún 2019 zaznamenala medzikvartálny pokles o 0,1 %.

Berlín 13. septembra (TASR) - Nemecko, ktoré je najväčším európskym hospodárstvom, nečelí väčšiemu poklesu alebo výraznejšej recesii po miernom znížení výkonu ekonomiky v 2. štvrťroku. Zatiaľ o tom neexistujú žiadne náznaky, uviedlo to v piatok nemecké ministerstvo hospodárstva (MH).

Nemecká ekonomika v období apríl - jún 2019 zaznamenala medzikvartálny pokles o 0,1 %. A odvtedy viaceré slabé údaje vyvolali obavy, že by sa jej výkon mohol znížiť aj v období júl - september, čo by znamenalo technickú recesiu.

Ekonómovia totiž definujú technickú recesiu ako pokles ekonomiky najmenej dva po sebe nasledujúce štvrťroky. Niekoľko nemeckých inštitútov tento týždeň predpovedalo, že ekonomika krajiny sa v 3. štvrťroku prepadne do recesie.

"Nemecká ekonomika prechádza slabou fázou," uviedlo ministerstvo vo svojej mesačnej správe. "V súčasnosti sa neočakáva väčší pokles, alebo dokonca výrazná recesia. Aj keď indikátory nesignalizujú obrat ekonomiky k lepšiemu," dodalo.

Nemecké hospodárstvo zoslablo, pretože jeho výrobný sektor závislý od vývozu zápasí s poklesom, čiastočne z dôvodu obchodných konfliktov a neistoty spojenej s plánovaným odchodom Británie z Európskej únie. Ale aj napriek poklesu výroby súkromná a štátna spotreba stále poskytujú ekonomike značnú podporu.

Ministerstvo dodalo, že oživenie v priemyselnom sektore zatiaľ nie je na dohľad a toto odvetvie má za sebou zlý štart do 3. štvrťroka.

Údaje zverejnené minulý týždeň ukázali, že priemyselné objednávky aj produkcia klesajú, čo zvyšuje obavy o zdravie ekonomiky.

Minister financií Olaf Scholz v utorok (10. 9.) povedal zákonodarcom, že Nemecko je pripravené napumpovať "veľa, veľa miliárd eur" na podporu ekonomiky v prípade potreby. A dodal, že krajina musí prijať odvážne kroky aj v boji proti zmene klímy skôr, ako bude neskoro.