Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Nadmerne zadlžené samosprávy môžu od augusta konsolidovať pohľadávky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Počas ozdravného režimu a nútenej správy bude môcť obec podať na Ministerstvo financií (MF) SR návrh na konsolidáciu pohľadávok.

Bratislava 31. júla (TASR) - Samosprávy, ktoré nebudú vedieť splatiť zo svojich príjmov dlh veriteľom, majú od augusta možnosť konsolidácie pohľadávok. Po dvadsiatich rokoch od schválenia plánu konsolidácie sa dlhy vynulujú. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorá bude účinná od 1. augusta.

Počas ozdravného režimu a nútenej správy bude môcť obec podať na Ministerstvo financií (MF) SR návrh na konsolidáciu pohľadávok. Ministerstvo o tom následne rozhodne do 30 dní. Dňom začatia konsolidácie nebude možné začať konanie o výkone rozhodnutia, ani exekučné konanie na majetok vo vlastníctve obce. Určený konsolidačný správca musí vypracovať a predložiť obci plán konsolidácie pohľadávok do 90 dní.

Pri príprave plánu konsolidácie vyčlení obec časť vlastných príjmov rozpočtu v každom rozpočtovom roku tak, aby bolo možné zaplatiť v lehote 20 rokov 100 % istiny a príslušenstva. Obec takto musí vyčleniť najmenej 5 % príjmov. Táto povinnosť však neplatí v roku, v ktorom by zostávajúca časť nepostačovala na úhradu zákonom stanovených výdavkov obce. Vtedy musí použiť na úhradu záväzkov zostatok príjmov po úhrade uvedených výdavkov.