Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Moody’s zhoršila výhľad ratingu Indie

Foto: TASR/AP

Moody’s zhoršila výhľad ratingu krajiny zo stabilného na negatívny. Ako dôvod uviedla zvýšenie rizík, že rast ekonomiky zostane nižší než v minulosti.

Naí Dillí 8. novembra (TASR) - Agentúra Moody’s pohrozila Indii znížením ratingu.

Moody’s zhoršila výhľad ratingu krajiny zo stabilného na negatívny. Ako dôvod uviedla zvýšenie rizík, že rast ekonomiky zostane nižší než v minulosti. Zmena podľa agentúry odráža horšiu vládnu a politickú efektivitu pri riešení "ekonomických a inštitucionálnych slabín", čo spôsobilo nárast už aj tak vysokej úrovne zadlženosti.

Tempo rastu indickej ekonomiky sa výrazne spomalilo. V 2. kvartáli medziročne expandovala o 5 %, čo bol jej najslabší nárast za 6 rokov. Pokračujúca kríza vo finančnom sektore ochromila úverovanie, čo malo negatívny vplyv na investície. Indická ekonomika má takisto problém vytvoriť dostatok pracovných miest.

Moody’s v roku 2017 zvýšila rating Indie na Baa2 z Baa3 a úverová známka sa dostala na najnižší investičný stupeň. Vo všeobecnosti to bolo považované sa potvrdenie reformnej agendy premiéra Naréndra Módího. Moody’s však vo štvrtok (7. 11.) uviedla, že vyhliadky na efektívnu implementáciu reforiem sa odvtedy znížili.