Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

MAAE: Irán má viac ťažkej vody, než mu povoľuje jadrová dohoda

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ťažká voda sa využíva ako moderátor, ktorý spomaľuje reakcie v jadre reaktora. Používa sa v type reaktorov, aký Irán vyvíja v meste Arák.

Viedeň 18. novembra (TASR) - Irán porušil ďalšie obmedzenie vyplývajúce z jadrovej dohody z roku 2015, keď nahromadil viac ako povolených 130 ton ťažkej vody. Uvádza sa to v pondelkovej správe Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), o ktorej informovala agentúra Reuters.

"Irán 16. novembra MAAE oznámil, že jeho zásoby ťažkej vody presiahli 130 ton," uvádza sa v správe MAAE.

Agentúra už cez víkend potvrdila, že Irán prevádzkuje zariadenie na výrobu ťažkej vody, ktorej nahromadil 131,5 ton.

Ťažká voda sa využíva ako moderátor, ktorý spomaľuje reakcie v jadre reaktora. Používa sa v type reaktorov, aký Irán vyvíja v meste Arák. Takýto reaktor môže byť podľa agentúry Reuters použitý aj na výrobu plutónia, ktoré sa používa v jadrových bombách. Dohoda z roku 2015 preto od Iránu požadovala, aby z reaktora odstránil ťažkú vodu a zapečatil ho betónom.

Irán už limity v súvislosti so zásobami ťažkej vody porušil aj v minulosti, pripomína Reuters. Islamská republika v máji 2019 oficiálne pozastavila plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe z roku 2015.

Dohoda, ktorú podpísali Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA zaväzovala Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Americký prezident Donald Trump však od dohody odstúpil už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 USA sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.