Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura dosiahol v pondelok 11-dňové maximum

Foto: TASR/AP

Mierny optimizmus v súvislosti s vyhliadkami na dohodu podporila v nedeľu (17. 11.) správa čínskej agentúry Sinchua, že obe strany mali cez víkend konštruktívne rozhovory.

Londýn 18. novembra (TASR) - Kurz eura sa v pondelok zvýšil a dosiahol 11-dňové maximum oproti americkému doláru. Trhy totiž očakávajú, že USA a Čína čoskoro podpíšu dohodu o ukončení ich obchodného sporu, ktorý bol brzdou globálneho hospodárskeho rastu.

Mierny optimizmus v súvislosti s vyhliadkami na dohodu podporila v nedeľu (17. 11.) správa čínskej agentúry Sinchua, že obe strany mali cez víkend „konštruktívne rozhovory“.

Európske hospodárstvo zamerané na vývoz trpí 16-mesačným obchodným sporom dvoch najväčších svetových ekonomík.

Kurz eura v pondelok ráno dosiahol 1,1068 USD/EUR, čo bolo o 0,1 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania a najvyššia úroveň od 7. novembra. Dolárový index, ktorý meria silu amerického dolára oproti košu šiestich hlavných mien, klesol o 0,1 % na 97,90 bodu.

Čínsky jüan však zostal pod úrovňou 7 CNY za dolár, klesol totiž o 0,1 % na 7,0142 CNY/USD. To podľa niektorých analytikov naznačuje, že trh ešte nie je presvedčený o tom, že riešenie americko-čínskeho sporu je blízko.

Britská libra sa posilnila oproti doláru o 0,3 % na 1,2945 USD a voči euru na 85,41 pence. Podporili ju očakávania, že Konzervatívna strana môže získať väčšinu vo voľbách 12. decembra. A vyhlásenie britského premiéra Borisa Johnsona, podľa ktorého sa všetci konzervatívni kandidáti zaviazali, že podporia dohodu o brexite. To by mohlo otvoriť dvere k tomu, aby táto dohoda prešla parlamentom.