Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Japonské maloobchodné tržby padli najprudšie za viac než 4,5 roka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maloobchodné tržby padli v októbri prudšie než po predchádzajúcich zvýšeniach DPH, uviedol ekonóm Capital Economics Tom Learmouth.

Tokio 28. novembra (TASR) - Japonské maloobchodné tržby klesli v októbri najprudšie za viac než 4,5 roka. Dôvodom bolo zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH), ktoré spôsobilo, že spotrebitelia obmedzili svoje výdavky. To vyvolalo pochybnosti o sile domáceho dopytu.

Maloobchodné tržby v októbri medziročne padli o 7,1 %, uviedlo vo štvrtok japonské ministerstvo obchodu. Stiahol ich predovšetkým slabý dopyt po drahých tovaroch, ako sú autá a domáce spotrebiče, ale aj po oblečení. Pokles tržieb bol najvýraznejší od zníženia o 9,7 % v marci 2015. Ekonómovia počítali s poklesom len o 4,4 %.

Japonská vláda od 1. októbra zvýšila DPH na 10 % z 8 %, aby znížila verejný dlh, ktorý je v pomere k výkonu ekonomiky viac než dvojnásobný a najvyšší spomedzi rozvinutých krajín.

"Maloobchodné tržby padli v októbri prudšie než po predchádzajúcich zvýšeniach DPH," uviedol ekonóm Capital Economics Tom Learmouth.

V medzimesačnom porovnaní a na sezónne upravenej báze maloobchodné tržby v októbri klesli o 14,4 %.