Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Jaguar Land Rover zruší 10 % pracovných miest v Halewoode

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Odborový zväz Unite uviedol, že dôvodom škrtov je slabší než predpokladaný odbyt vozidiel Range Rover Evoque a Land Rover Discovery Sport, ktoré sa vyrábajú v závode.

Londýn 22. januára (TASR) - Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) v stredu oznámila, že zruší približne 10 % pracovných miest vo svojej továrni v Halewoode na severe Anglicka.

Odborový zväz Unite uviedol, že dôvodom škrtov je slabší než predpokladaný odbyt vozidiel Range Rover Evoque a Land Rover Discovery Sport, ktoré sa vyrábajú v závode. Automobilka však tvrdí, že rozhodnutie nesúviselo so stratou objemu predaja.

JLR zaznamenala v roku 2019 pokles predaja o 6 %. Automobilku zasiahlo oslabenie čínskeho trhu s autami a klesajúcim dopytom po dieselových vozidlách v Európe. V Číne sa však v posledných mesiacoch minulého roka odrazila od dna a jej celkový predaj tam v decembri vzrástol o 1,3 %.

Jaguar Land Rover podniká kroky na optimalizáciu výkonu, dosiahnutie trvalo udržateľného rastu a zabezpečenie dlhodobého úspechu v podnikaní, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Pokiaľ ide o stratégiu v závode Halewood, od apríla 2020 sa výroby mení z trojzmennej na dvojzmennú, dodala.

Továreň v Halewoode je jednou z troch výrobných prevádzok JLR v Británii a zamestnáva približne 4500 ľudí, pričom zhruba 500 z nich sa dotkne prepúšťanie.

JLR, podobne ako väčšina automobiliek čelí náročným úlohám, keďže na jednej strane potrebuje zvýšiť investície do vozidiel s nulovými emisiami a vozidiel s nízkymi emisiami, pretože predpisy sa sprísňujú, a súčasne musí riešiť pokles dopytu po niektorých modeloch s konvenčným pohonom.