Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ingka Group, vlastník IKEA, kúpila 7 veterných fariem v Rumunsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ingka Group spresnila, že akvizíciu uskutoční prostredníctvom svojej investičnej divízie a pozostáva zo 64 turbín, ktoré sú schopné vyrobiť celkovo 171 megawattov energie.

Štokholm 13. septembra (TASR) - Švédska skupina Ingka Group, ktorá vlastní väčšinu obchodov IKEA, v piatok oznámila, že kúpi 80-percentný podiel v siedmich rumunských veterných farmách od výrobcu veterných turbín Vestas za 136 miliónov eur.

Ingka Group spresnila, že akvizíciu uskutoční prostredníctvom svojej investičnej divízie a pozostáva zo 64 turbín, ktoré sú schopné vyrobiť celkovo 171 megawattov energie. Ide o ďalšiu investíciu Ingka v energetike po tom, ako spoločnosť začiatkom tohto roku kúpila podiel v druhej najväčšej veternej farme na nemeckom pobreží.

„Získanie 80-percentného podielu podporuje náš cieľ vyrábať toľko obnoviteľnej energie, koľko spotrebujeme, a táto investícia nás posunie o krok bližšie k dosiahnutiu tohto cieľa do roku 2020,“ uviedol vo vyhlásení šéf Ingka Investments Krister Mattsson.

Skupina Ingka teraz vlastní a prevádzkuje 900.000 solárnych modulov na svojich parcelách a 534 veterných turbín v 14 krajinách.

Švédska spoločnosť ale upozornila, že aj keď už bola transakcia podpísaná, stále čaká na schválenie regulačných úradov, pričom konečné rozhodnutie by malo padnúť v októbri.

Spoločnosť Vestas, ktorej naďalej zostane časť podielu vo veterných farmách, uviedla, že dohoda s Ingka je v súlade s jej stratégiou partnerstva so zákazníkmi v oblasti rozvoja projektov a správy aktív.