Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Heckler & Koch získal z Británie objednávku za 65 miliónov GBP

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Firma približne s 900 zamestnancami vyrába pištole, útočné pušky a ďalšie druhy ručných strelných zbraní.



Oberndorf 14. septembra (TASR) - Vysoko zadlžený nemecký výrobca zbraní Heckler & Koch ohlásil veľkú štátnu zákazku z Veľkej Británie. Podľa jeho údajov získal od britského ministerstva obrany objednávku v hodnote 65 miliónov GBP (72,96 milióna eur).

Výrobca spočiatku dostane 15 miliónov GBP, dohoda však obsahuje opciu na dodatočné práce za ďalších 50 miliónov GBP. Zmluva sa týka modernizácie útočných pušiek pre britskú armádu. Pušky majú dostať novú rukoväť a časť krytu, navyše pribudnú nové bezpečnostné funkcie a zbraň má byť ľahšia.

Britská armáda nakúpila útočné pušky v 80. rokoch, nepochádzali však z dielne spoločnosti Heckler & Koch. Firma, ktorá bola do roka 2002 súčasťou britského zbrojárskeho koncernu BAE Systems, už v roku 2001 získala podobný kontrakt a prvýkrát modernizovala armádne útočné pušky.

Heckler & Koch je v napätej finančnej situácii, jeho dlhy dosahujú 234 miliónov eur. Po vlaňajšej vysokej strate sa tento rok ukazuje mierne zlepšenie. Spoločnosť v 1. polroku vykázala tržby 126,7 milióna eur a malý zisk 0,4 milióna eur.

Firma približne s 900 zamestnancami vyrába pištole, útočné pušky a ďalšie druhy ručných strelných zbraní. Jej najdôležitejším klientom je nemecká armáda a spoločnosť dúfa, že od nej získa veľkú objednávku v hodnote 250 miliónov eur na nové útočné pušky.

(1 EUR = 0,89093 GBP)