Ekonomika

Google dostal od Európskej komisie rekordnú pokutu vyše 4 miliardy eur

TASR, 18. júla 2018 12:07, aktualizované 18. júla 15:06

Dôvodom je zneužívanie dominantnej pozície operačného systému Android pre mobily.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Brusel 18. júla (TASR) - Európska komisia stanovila americkej internetovej spoločnosti Google rekordnú pokutu 4,3 miliardy eur za porušenie pravidiel Európskej únie o hospodárskej súťaži. V tomto prípade potrestala spoločnosť za zneužívanie dominantného postavenia jej mobilného operačného systému Android.

"Google používal Android ako prostriedok na upevnenie dominancie svojho internetového vyhľadávača," uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Ako dodala, praktiky firmy obmedzili možnosti konkurencie a znemožnili európskym spotrebiteľom využívať výhody efektívneho konkurenčného prostredia v dôležitej sfére mobilnej komunikácie. "To pravidlá EÚ nepovoľujú," dodala.

Európska komisia dala internetovej spoločnosti 90 dní na to, aby kritizované praktiky ukončila, inak bude čeliť pokutám do výšky 5 % priemerného denného celosvetového obratu materskej spoločnosti Alphabet.

Google na rozhodnutie Európskej komisie zareagoval, že sa voči nemu odvolá. Naopak, krok EÚ privítali zástupcovia spotrebiteľov. Ako uviedla Monique Goyensová z Európskeho združenia na ochranu spotrebiteľov, "Google zneužil svoje postavenie na trhu na presadzovanie si vlastných produktov. To jednoznačne znamená obmedzenie konkurencie, čo poškodzuje európskych spotrebiteľov".

Vestagerová oznámila rekordnú pokutu pre Google v kritickom období zhoršených obchodných vzťahov medzi USA a Európskou úniou. Od júna začali USA uplatňovať voči EÚ dovozné clá na oceľ a hliník, na čo Brusel reagoval odvetnými clami na americké výrobky. Americký prezident Donald Trump sa na to začal vyhrážať zvýšenými dovoznými clami na autá, čo by pre EÚ znamenalo omnoho väčšie škody, najmä pre nemecké automobilky. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker by sa mal v stredu na budúci týždeň stretnúť s Trumpom vo Washingtone s cieľom zabrániť uvaleniu spomínaných ciel.

V tejto súvislosti Vestagerová po oznámení o pokute pre Google uviedla, že "má Spojené štáty veľmi rada, ale táto záležitosť nemá s jej pocitmi nič spoločné". Ako dodala, tu ide iba o otázku hospodárskej súťaže, a tú bude presadzovať aj naďalej.

Prečítajte si aj:

12. júna 2018 13:02

Auto Google Street View sa opäť vydáva na slovenské cesty
Street View je funkcia služby Mapy Google, ktorá je v súčasnosti k dispozícii vo viac ako 85 krajinách sveta, vrátane časti Arktídy a Antarktídy.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 15:39

Xiaomi vstupuje na automobilový trh s novým elektrickým vozidlom
Xiaomi bude predávať svoje prvé auto za oveľa nižšiu cenu, ako je Model 3 americkej spoločnosti Tesla.

sk
dnes 15:25

Predstavitelia SR a Maďarska rokovali o vplyve Vodného diela Gabčíkovo
Predstavitelia oboch delegácií schválili a podpísali spoločné výročné správy z monitorovania.

sk
dnes 15:18

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v roku 2025 dosiahnuť cieľ ECB
Investori teraz očakávajú, že ECB zníži sadzby v júni, ale rozchádzajú sa v názore, či do konca tohto roka prídu ešte ďalšie dva alebo tri pohyby úrokov.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac