Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Swedbank mení štruktúru, znižuje počet riadiacich pracovníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odchod manažérov je súčasťou organizačnej prestavby zameranej na zvýšenie dôvery vo švédskeho veriteľa a na zjednodušenie jeho štruktúry.

Štokholm 9. decembra (TASR) - Najväčšia švédska banka Swedbank, ktorú tiež zasiahol škandál s praním špinavých peňazí v pobaltských pobočkách, v pondelok oznámila zmeny v riadiacej štruktúre. Je s tým spojený aj odchod šéfky divízie rizikových operácií. Banka sa tak snaží získať späť dôveru zákazníkov po tom, ako jej akcie v tomto roku klesli o 40 %, keď vyšlo najavo, že sa tiež podieľala na praní peňazí.

Helo Meigasová opustí banku spolu s Charlotte Elsnitzovou, ktorá riadila pobaltskú divíziu, uviedla Swedbank v pondelok vo svojom vyhlásení. Ich funkcie dočasne prevezmú Gunilla Hallrosová a Jon Lidefelt. Hľadanie trvalých náhradníkov sa už začalo, dodala banka.

Odchod manažérov je súčasťou organizačnej prestavby zameranej na zvýšenie dôvery vo švédskeho veriteľa a na zjednodušenie jeho štruktúry, povedal generálny riaditeľ Jens Henriksson, podľa ktorého banka začala aj procesom analýzy podnikovej kultúry.

Swedbank tiež informovala, že zlúči niekoľko divízií vrátane divízií IT a digitálneho bankovníctva, pričom Swedbank Pay a platobná infraštruktúra budú integrované do oddelenia veľkých korporátov a inštitúcií.

Zodpovednosť za prebiehajúce interné a externé vyšetrovanie „historických nedostatkov v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí“ sa presunie na novú "jednotku rýchleho nasadenia" (Special Task Force), ktorá bude priamo podriadená Henrikssonovi.

V dôsledku zlúčenia produktových oddelení banky opustí začiatkom roku 2020 svoj post aj Leif Karlsson, vedúci oddelenia Group Lending & Payments.

Po zmene bude v manažmente Swedbank len 14 ľudí, namiesto doterajších 17.