Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Európska cenrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky

Budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov tiež rozhodla o začatí revízie stratégie menovej politiky ECB.

Frankfurt nad Mohanom 23. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky.

Rada guvernérov ponechala svoj kľúčový úrok na úrovni 0,00 %. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,50 % a sadzba na jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 %.

Rada guvernérov očakáva, že hlavné úrokové sadzby zostanú na aktuálnych úrovniach alebo ešte klesnú, kým sa výhľad rastu spotrebiteľských cien nezačne výrazne približovať k inflačnému cieľu tesne pod dvomi percentami v rámci prognózovaného horizontu. Táto konvergencia sa navyše musí konzistentne prejavovať v dynamike inflácie.

ECB tiež uviedla, že bude pokračovať program nákupu aktív (APP), ktorý obnovila od 1. novembra 2019. V jeho rámci bude nakupovať aktíva v objeme 20 miliárd eur mesačne. Rada guvernérov predpokladá, že program bude pokračovať, kým to bude potrebné na umocnenie stimulačného vplyvu nastavenia základných sadzieb. Program sa skončí až tesne pred tým, ako ECB začne zvyšovať svoje kľúčové sadzby.

ECB takisto bude pokračovať v reinvestovaní plného objemu splátok istiny zo splatných dlhopisov získaných v rámci programu nákupu aktív ešte dlhší čas po tom, ako začne zvyšovať úrokové sadzby, a v každom prípade tak dlho, kým to bude potrebné na zachovanie priaznivých likvidných podmienok a vysokého stupňa menovej akomodácie.

Rada guvernérov tiež rozhodla o začatí revízie stratégie menovej politiky ECB. Podrobnejšie informácie o rozsahu a časovom harmonograme revízie budú zverejnené vo štvrtok o 15.30 h SEČ.