Ekonomika

Export USA do Ruska klesol v prvom kvartáli takmer o tretinu

TASR, 2. júna 2015 15:51

Podľa údajov amerického štatistického úradu klesol obchodný obrat medzi Ruskom a USA za prvé tri mesiace tohto roka medziročne o 29,4 %.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Moskva 2. júna (TASR) - Obchodný obrat medzi Ruskom a Spojenými štátmi klesol v 1. kvartáli tohto roka takmer o 30 % a export USA do Ruska zaznamenal pokles približne o tretinu. Údaje naznačujú, že pokles obchodu sa zrýchľuje, keďže za celý minulý rok klesol obchodný obrat medzi Ruskom a USA zhruba o desatinu. Informoval o tom spravodajský portál Sputnik.

Podľa údajov amerického štatistického úradu klesol obchodný obrat medzi Ruskom a USA za prvé tri mesiace tohto roka medziročne o 29,4 %. Vývoz zo Spojených štátov na ruský trh sa znížil o 31,8 %.

Za celý rok 2014 sa obchodný obrat znížil podľa hovorcu amerického veľvyslanectva v Moskve Willa Stevensa o 9,9 % a vývoz USA do Ruska klesol o 3,3 %. Na porovnanie, podľa údajov Európskej komisie za rovnaký rok sa obchod medzi Ruskom a Európskou úniou znížil o 12,6 % a export EÚ do Ruska klesol o 13,5 %.

USA, Európska únia a niektoré ďalšie západné štáty uvalili na Rusko minulý rok ekonomické sankcie. Dôvodom bola najskôr anexia polostrova Krym a neskôr postoj Ruska k situácii na východe Ukrajiny. Moskva reagovala odvetnými opatreniami v podobe ročného embarga na dovoz potravín. To by malo vypršať v auguste tohto roka, no podľa posledných informácií ruskej vlády, ak sa sankcie Západu voči Rusku predĺžia, nevidí dôvod na zrušenie potravinového embarga.

Napriek sankciám však viaceré americké spoločnosti pokračujú v spolupráci s ruskými firmami. Napríklad Bell Helicopter podpísala minulý týždeň dohodu s Uralským závodom civilného letectva, pričom táto firma je súčasťou spoločnosti Rostec, a tá je na americkom sankčnom zozname.

Ani ďalšiu americkú spoločnosť Boeing sankcie od spolupráce s Rusmi príliš neodradili a naďalej zabezpečuje činnosť spoločného podniku v Rusku Ural Boeing Manufacturing. V apríli firmu navštívil americký veľvyslanec v Rusku John F. Tefft, ktorý prisľúbil podporu rozvoja spolupráce s ruským VSPMO-Avisma, najväčším producentom titánu na svete.

Navyše, Michail Kalugin, šéf ekonomickej sekcie ruského veľvyslanectva v USA minulý mesiac pre Sputnik povedal, že viacero amerických firiem pripravuje s Rusmi nové projekty. Tie by chceli prezentovať na Ekonomickom fóre v Petrohrade, ktoré sa uskutoční 18.-20. júna.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 16:50

Dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku v marci nečakane vzrástla
Podľa spresnených údajov sa index dôvery amerických spotrebiteľov v marci zvýšil na 79,4 bodu z februárových 76,9 bodu.

sk
dnes 16:29

KDH: Širokorozchodná trať na osobnú dopravu je mrhaním peňazí
Strana vyzvala kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby na financovanie takýchto projektov zabezpečil európske zdroje.

sk
dnes 16:18

Analýza: Žlté autá strácajú po pár rokoch zo svojej hodnoty najmenej
V ponuke predaja ojazdených vozidiel však prevažujú vozidlá v tlmených farbách.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac