Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EK: Návrh rozpočtu Talianska môže byť v rozpore v s pravidlami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taliansky kabinet minulý týždeň schválil návrh rozpočtu na rok 2020, v ktorom počíta s udržaním rozpočtového deficitu na tohtoročnej predpokladanej úrovni 2,2 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Štrasburg 22. októbra (TASR) - Návrh rozpočtu Talianska na budúci rok môže byť v rozpore s fiškálnymi pravidlami Európskej únie (EÚ). Uviedla to v utorok Európska komisia (EK), ktorá zároveň vyzvala vládu v Ríme, aby objasnila svoj návrh.

Podľa listu EK talianskemu ministrovi financií Robertovi Gualtierimu z 22. októbra, ktorý podpísali hospodárski komisári Valdis Dombrovskis a Pierre Moscovici, predbežné hodnotenie návrhu rozpočtu na rok 2020 ukázalo, že nezahŕňa fiškálne odporúčania EÚ na zníženie výdavkov.

Taliansky plán nie je v súlade s pravidlami a nevedie k zníženiu dlhu v roku 2020, píše sa v liste. Toto varovanie by mohlo vydláždiť cestu sankciám proti Taliansku, ak neposkytne Komisii dostatočné objasnenie, ako chce znížiť dlh, alebo nezmení plánovaný rozpočet.

Taliansky kabinet minulý týždeň schválil návrh rozpočtu na rok 2020, v ktorom počíta s udržaním rozpočtového deficitu na tohtoročnej predpokladanej úrovni 2,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Komisia sa pritom dohodla s predchádzajúcou talianskou vládou na deficite na úrovni 2,1 % HDP.

Rím plánuje zredukovať dane pre ľudí s nižšími príjmami a obmedziť daňové úniky a zároveň udržať schodok stabilný.