Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Coop Jednota Vranov nad Topľou očakáva spomalenie rastu spotreby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

COOP Jednota Vranov nad Topľou je jedným z 26 samostatných regionálnych spotrebných družstiev venujúcich sa maloobchodnej činnosti zastrešených spoločnosťou COOP Jednota Slovensko.

Vranov nad Topľou 10. decembra (TASR) – Pokles spotreby v budúcom roku predpokladá spotrebné družstvo COOP Jednota Vranov nad Topľou. Prognóza podpredsedu predstavenstva spoločnosti Mareka Hrica vychádza z očakávanej krízy, limity predaja však pozná už dnes. Sú nimi kúpyschopnosť obyvateľstva ovplyvnená zhoršujúcou sa demografickou štruktúrou obyvateľstva a emigráciou mladých za prácou, slabý dopyt po domácich výrobkoch a ambulantný predaj.

Podľa Finstatu sa tržby vranovskej franšízy celoslovenského obchodného reťazca držia posledných päť rokov na úrovni približne 23 miliónov eur. Hric považuje postavenie COOP Jednoty Vranov nad Topľou na trhu za stabilizované. Úspech spoločnosti v budúcnosti podľa jeho ďalších slov závisí od viacerých vonkajších faktorov. "Tento rok je ešte celkom dobrý, lebo ešte neprišla úplne kríza. Na ďalší rok už počítam, že ľudia uberú na spotrebe," uviedol pre TASR prvý z nich s tým, že kúpyschopnosť zákazníkov na východe Slovenska je aj v časoch hospodárskej prosperity nižšia ako v iných slovenských regiónoch.

Cenotvorba je podľa Hrica segmentom, v ktorej regionálne spotrebné družstvo nemôže na trhu plnohodnotne konkurovať veľkým reťazcom. Obmedzenie ponuky tovarov nadnárodných značiek je však zároveň faktorom, ktorý robí z COOP Jednoty lídra na slovenskom trhu. Je opakovaným víťazom v porovnávaní podielu domácich potravín na pultoch predajní. Aj keď bola vranovská franšíza spotrebného družstva podľa Hricových ďalších slov vyhodnotená ako sieť s najvyšším podielom slovenských potravín za rok 2018 na Slovensku vôbec, podpora domácej produkcie jej dosiaľ výrazné benefity nepriniesla. Záujem slovenského zákazníka o domáce produkty stále nie je dostatočný. "Slovenská hrdosť akosi pri nákupe domácich potravín nie je taká, ako je to v iných krajinách," vyjadril sa s tým, že podpora domácich výrobcov má i širší rozmer. "Nákup domácich potravín znamená i podporu domácej výroby, a tá je zväčša v regiónoch, malých dedinách alebo usadlostiach. Aj takýmto spôsobom sa dá pomáhať zamestnanosti v regiónoch, kde je problém sa zamestnať," dodal.

Posledným z faktorov ovplyvňujúcich prosperitu a konkurencie schopnosť spotrebného družstva je existencia ambulantného predaja hlavne z Poľska. "To je také špecifikum tu na východe. Chodia sem predajcovia na autách, ktorí priamo v dedine predávajú väčšinou ovocie, zeleninu, mäso, ale už aj iné tovary, pričom vôbec nedodržujú právne predpisy ani čo sa týka hygieny, ani čo sa týka finančnej správy, pokiaľ ide o pokladne a podobne. Tam sme my v dosť veľkej nevýhode," uviedol Hric, pričom poukázal na skutočnosť, že už samotné neodvádzanie dane poskytuje predajcom ambulantného predaja výhodu približne 20-percentného cenového rozdielu. Porušení zákona, ktorých sa títo obchodníci dopúšťajú, je však podľa Hrica viac.

COOP Jednota Vranov nad Topľou je jedným z 26 samostatných regionálnych spotrebných družstiev venujúcich sa maloobchodnej činnosti zastrešených spoločnosťou COOP Jednota Slovensko. V okresoch Vranov nad Topľou, Košice a Snina prevádzkuje 78 predajní vrátane desiatich supermarketov. So spolu 317 zamestnancami patrí v okrese Vranov nad Topľou medzi najväčších zamestnávateľov.