Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Čínsky developer Country Garden mešká so zverejnením správy minulý rok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Country Garden, kedysi najväčší developer rezidenčných nehnuteľností v Číne podľa objemu predaja, má predložiť svoju výročnú správu do 31. marca.

Peking 29. marca (TASR) - Čínska realitná skupina Country Garden nedokáže včas zverejniť svoju správu za finančný rok 2023, v dôsledku čoho hrozí zastavenie obchodovania s jej akciami na burze. Spoločnosť vo štvrtok (28. 3.) večer v hlásení pre burzu v Hongkongu uviedla, že vzhľadom na výkyvy v odvetví, ktoré skomplikovali jej podnikanie, zatiaľ nemá k dispozícii všetky potrebné údaje. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Country Garden, kedysi najväčší developer rezidenčných nehnuteľností v Číne podľa objemu predaja, má predložiť svoju výročnú správu do 31. marca. Skupina podľa hlásenia očakáva, že hongkonská burza cenných papierov budúci týždeň v utorok (2. 4.) pozastaví obchodovanie s jej akciami. Ide o ďalšiu zlú správu z čínskeho realitného trhu, ktorý zápasí s veľkými problémami. Spoločnosť Country Garden sa nedávno dostala na titulné strany novín, keď zahraničný veriteľ podal na hongkonský súd žiadosť o jej likvidáciu.

Viaceré stavebné koncerny v Číne sú značne zadlžené a nesplácajú svoje záväzky voči veriteľom. Koncom januára hongkonský súd nariadil likvidáciu spoločnosti China Evergrande, najviac zadlženej realitnej skupiny na svete, ktorej záväzky dosahujú v prepočte viac ako 300 miliárd amerických dolárov (277,5 miliardy eur).

Sektor nehnuteľností sa na výkone druhej najväčšej svetovej ekonomiky podieľa približne jednou pätinou. Keďže ceny a dopyt na trhu klesli, mnohí developeri nemajú peniaze na vyplatenie svojich veriteľov alebo na dokončenie sľúbených projektov. Vláda v Pekingu sa na situáciu snaží reagovať rôznymi opatreniami vrátane zmiernenia úverových podmienok alebo vypracovania zoznamu stavebných projektov, do ktorých môžu banky prednostne investovať.

(1 EUR = 1,0811 USD)