Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Český dopravca Smartwings počíta s nasadením 737 MAX až v budúcom roku

Ilustračná snímka. Foto: facebook/Zdeněk Kupsa

Uzemnenie lietadiel 737 MAX spôsobilo českému dopravcovi aj prvý pokles počtu prepravených cestujúcich v jeho histórii.

Praha 23. januára (TASR) - Návrat boeingov 737 MAX sa opäť odložil po tom, ako americký výrobca oznámil, že ich schválenie úradmi neočakáva skôr ako v polovici tohto roka. Český letecký dopravca Smartwings preto očakáva, že v tomto roku nebude s týmito strojmi lietať vôbec.

"S obnovením prevádzky boeingov 737 MAX počítame od 1. apríla 2021," uviedla pre Hospodářské noviny hovorkyňa Smartwings Vladimíra Dufková. Český dopravca má vo svojej flotile celkovo sedem strojov 737 MAX, s ktorými však nesmie lietať. Podľa pôvodných plánov mali pritom aerolínie na začiatku tohto roka mať vo flotile 21 lietadiel tohto typu.

Navyše, škody spoločnosti v dôsledku uzemnenia strojov naďalej rastú. "Dopravcovi Smartwings zákaz prevádzky 737 MAX spôsobil v minulom roku škodu v hodnote približne 1,5 miliardy Kč (59,68 milióna eur). Tento rok by sa celková škoda mohla vyšplhať až k 3 miliardám Kč. Pritom ešte nedávno český dopravca počítal s tým, že problémové stroje sprevádzkuje tento rok v máji," uviedol hlavný ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda.

Uzemnenie lietadiel 737 MAX spôsobilo českému dopravcovi aj prvý pokles počtu prepravených cestujúcich v jeho histórii. Ako informoval minulý týždeň, na svojich linkách prepravil vlani 8,2 milióna cestujúcich. Oproti predchádzajúcemu roku to znamená pokles takmer o 8 %.

(1 EUR = 25,136 CZK)