Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli na 4-mesačné maximum

Foto: TASR/AP

OPEC v pondelok (18. 3.) oznámil, že plánovaná schôdzka v apríli nebude a rozhodovanie o svojej ťažobnej politike ponecháva na zasadnutie, ktoré sa uskutoční v závere júna.

Londýn 19. marca (TASR) - Ceny ropy vzrástli v utorok na 4-mesačné maximum, keď ich podporilo rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ponechať program obmedzovania ťažby v platnosti minimálne do júna. Okrem toho na ne vplývajú aj pokračujúce sankcie USA voči Iránu a Venezuele.

OPEC v pondelok (18. 3.) oznámil, že plánovaná schôdzka v apríli nebude a rozhodovanie o svojej ťažobnej politike ponecháva na zasadnutie, ktoré sa uskutoční v závere júna. Na júnovej schôdzke chce diskutovať aj o tom, či program znižovania ťažby predĺži na ďalšie obdobie. Rozhodnutie OPEC teda znamená, že terajší program kartelu o obmedzovaní produkcie zostáva v platnosti ešte vyše tri mesiace.

Cena ropy Brent s májovým kontraktom dosiahla do 13.54 h SEČ 67,99 USD (59,91 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená rast o 45 centov. V priebehu dňa však vyskočila na 68,16 USD/barel. Bola to najvyššia hodnota od novembra minulého roka.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli dosiahla 59,40 USD za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 31 centov. Aj v prípade tejto ropy sa cena počas dňa zvýšila na najvyššiu hodnotu od novembra minulého roka, keď dosiahla 59,57 USD za barel.

(1 EUR = 1,1349 USD)