Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii v apríli nečakane klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Nationwide ceny domov v Británii zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pokles o 0,4 %.

Londýn 1. mája (TASR) - Ceny domov v Británii zaznamenali v apríli pokles, druhý mesiac po sebe. Prekvapili však trhy, ktoré očakávali návrat k rastu. Uviedla to v stredu spoločnosť Nationwide Building Society, ktorá patrí k najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov v krajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Podľa Nationwide ceny domov v Británii zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pokles o 0,4 %. Analytici očakávali rast o 0,2 %, čo je rozsah, v akom v marci klesli.

V medziročnom porovnaní pokračovali ceny domov v ostrovnej krajine v raste, tempo rastu sa však výrazne spomalilo. V marci vzrástli o 1,6 %, v apríli rast dosiahol 0,6 %. Aj v tomto prípade zaostali za očakávaniami, keďže analytici počítali s rastom o 1,2 %.

Priemerná cena domu dosiahla v apríli 261.962 libier (306.467 eur). Ako povedal hlavný ekonóm z Nationwide Robert Gardner, "ak sa vezmú do úvahy sezónne vplyvy, tak ceny domov v Británii sú momentálne zhruba 4 % pod rekordom, ktorý zaznamenali v lete 2022".

(1 EUR = 0,85478 GBP)