Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Bundesbank predpokladá, že nemecká ekonomika v 1. štvrťroku vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zatiaľ nie je isté, či bude rast pokračovať aj v druhom štvrťroku.

Frankfurt nad Mohanom 18. apríla (TASR) - Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v prvom štvrťroku tohto roka pravdepodobne mierne zvýšil. Oznámila to vo štvrtok nemecká centrálna banka (Bundesbank), pričom upozornila, že zatiaľ nie je isté, či bude rast pokračovať aj v druhom štvrťroku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Celkovo stále nie sú viditeľné známky trvalého zlepšenia nemeckej ekonomiky," uviedli experti Bundesbanky. V poslednom štvrťroku 2023 sa HDP po očistení o cenové, kalendárne a sezónne vplyvy znížil o 0,3 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. K zlepšeniu v prvom kvartáli tohto roka prispelo mierne posilnenie priemyselnej produkcie a nárast vývozu tovarov. Stavebníctvu prospelo aj výnimočne mierne februárové počasie.

Problémy, ktorým čelí najväčšia európska ekonomika, však pretrvávajú. Výroba zostáva v mnohých odvetviach slabá a negatívny trend v bytovej výstavbe sa nepodarilo prekonať. Odborníci zatiaľ neočakávajú ani výraznejšie rastové impulzy zo strany súkromnej spotreby. Domácnosti sa totiž napriek klesajúcej inflácii a rastúcim mzdám stále zdráhajú míňať.

Bundesbank očakáva, že miera inflácie v apríli ďalej klesne, v máji by však mohla opäť vyskočiť na úroveň okolo 3 %, k čomu pravdepodobne prispeje nedávne zvýšenie cien ropy a pokračujúci silný rast miezd.