Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Britský turizmus a luxusné butiky profitujú z oslabenia libry

Na ilustračnej foto libra. Foto: TASR/AP

Za uplynulé štyri mesiace zlacneli pre Európanov nákupy v Británii o 12 percent.

Londýn 30. novembra (TASR) - Vyhliadky na brexit trápia väčšinu odvetví britského hospodárstva. Existuje však pár výnimiek. Turistický priemysel a luxusné butiky ťažia z nárastu zahraničných turistov, ktorých lákajú na Britské ostrovy nižšie ceny po oslabení libry. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa londýnskej turistickej agentúry tržby z tovarov, pri ktorých môžu zákazníci zo zahraničia požiadať o vrátanie dane z pridanej hodnoty (DPH), stúpli o zhruba tretinu od júnového referenda o brexite. Libra totiž na rozhodnutie voličov o odchode z Európskej únie zareagovala výrazným poklesom.

"Vypočítali sme, že za uplynulé štyri mesiace zlacneli pre Európanov nákupy v Británii o 12 %," uviedol Chris Gottlieb, šéf agentúry London & Partners.

Libra sa aktuálne predáva za zhruba 1,17 eura, zatiaľ čo pred referendom stála 1,3 eura. A jej kurz oproti doláru tiež výrazne klesol. Výsledkom je, že Londýn sa stal pre klientov luxusných obchodov jedným z najlacnejších miest vo svete, tvrdí vo svojej správe spoločnosť Deloitte.

"Chystáme sa minúť viac peňazí, ako sme pôvodne plánovali," povedala bulharská turistka Radostina Nonovová, ktorú AFP oslovila na Carnaby Street, v srdci londýnskej nákupnej štvrte. Dodala, že ju zlákali nízke ceny.

Aj Christophe Disic z Francúzska skonštatoval, že hoci neprišiel do Londýna preto, lebo libra oslabila, po výmene eur zistil, že dostal viac libier, ako očakával.

V prípade amerických turistov dochádza občas aj k zaujímavým situáciám. Napríklad tovar v obchode americkej značky Shinola, ktorá predáva hodinky a kožené doplnky, je pre turistov spoza Atlantiku dokonca lacnejší ako doma. Dôvodom je aj fakt, že môžu pri odchode z Británie požiadať o vrátenie DPH.