Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Plénum nehlasovalo o uznesení k návratu investičného zlata z Británie

Na snímke výsledok hlasovania pléna Národnej rady SR o prijatí uznesenia, ktorým by Národná banka Slovenska mala začať prípravu procesu o návrate zlata z Bank of England (BoE) na 56. schôdzi NR SR v Bratislave 5. decembra 2019. FOTO TASR - Pavol Zachar Foto: TASR

Parlament nebol uznášaniaschopný, preto nemohol hlasovať o prijatí uznesenia k návratu investičného zlata z Veľkej Británie na Slovensko.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Parlament nerozhodol o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata z Veľkej Británie na Slovensko. V pléne nebolo dostatok poslancov, parlament preto nebol uznášaniaschopný. Nepomohli ani dve vyhlásené prestávky. Hlasovanie o uznesení sa tak uskutoční na ďalšej riadnej schôdzi, ktorá bude podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) "možno zvolaná". Do parlamentných volieb už totiž nemusí byť.

Mimoriadnu schôdzu inicioval koaličný Smer-SD. Išlo o posledné rokovanie parlamentu v tomto roku a pravdepodobne o poslednú schôdzu do parlamentných volieb. Rozprava počas mimoriadnej schôdze trvala približne hodinu a vystupovali najmä opoziční poslanci. Faktickými poznámkami reagovali len traja koaliční poslanci, pričom Béla Bugár (Most-Híd) sa k návratu zlata staval kriticky.



Slovensko má uložené investičné zlato v Bank of England (BoE). Ide o 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur. Národná banka Slovenska (NBS) vďaka spolupráci s BoE zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných desať rokov približne 50 miliónov eur.

V uznesení, ktoré Smer-SD predložil, sa píše, že parlament vníma riziká spojené s predpokladanou finančnou krízou, pokračujúcu procedúru brexitu a rozhodnutie viacerých krajín stiahnuť zlato z BoE na svoje územia. Okrem toho chcel parlament požiadať NBS, aby prijala všetky nevyhnutné opatrenia, ktoré budú v čo najkratšom čase viesť k návratu investičného zlata z BoE na územie SR.