Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: KISKA: Je načase, aby vláda riešila požiadavky farmárov

Na snímke farmári, ktorí prišli protestovať do Bratislavy, odovzdávajú prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi (vpravo) vrece zemiakov počas prijatia v Prezidentskom paláci, v stredu 20. júna 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Prezident pripomenul, že zamestnanosť v SR v poľnohospodárstve je niečo vyše 2 %, kým v Európskej únii je priemer 5 %

Bratislava 20. júna (TASR) - Je načase, aby vláda začala poctivo a citlivo pristupovať k požiadavkám a problémom farmárov. Po stredajšom stretnutí s protestujúcimi farmármi to vyhlásil prezident Andrej Kiska. Situáciu v poľnohospodárstve označil za vážnu, treba podľa neho riešiť nejasné majetkovoprávne vzťahy k pozemkom, aj problém s agrodotáciami.



Ďalej pripomenul slová generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o tom, že štát zlyháva pri vynucovaní práva. "Potrebujeme vrátiť vládu zákona na vidiek," zdôraznil s tým, že peniaze treba dať tým, ktorí chcú na vidieku skutočne zamestnávať ľudí. Pripomenul, že zamestnanosť v SR v poľnohospodárstve je niečo vyše 2 %, kým v Európskej únii je priemer 5 %. Zároveň ocenil, že vláda už urobila prvé kroky.

Farmár František Oravec z východného Slovenska za delegáciu povedal, že sa dva a pol roka snažili vysvetliť na rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), že systém je už na súčasné pomery zlý. „Je nemysliteľné, aby na Slovensku a v PPA bolo akceptované nejaké historické právo užívania, ktoré nemá oporu v zákone. Je nemysliteľné, aby žiadny orgán samosprávny alebo štátny nekontroloval právne tituly k pôde," uviedol príklady problémov a kritizoval špekulatívne platby na pôdu. Prezident im, podľa neho, dal prísľub, že bude danú situáciu sledovať.


K stretnutiu s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou (SNS) v stredu (o 16. h) uviedol, že sa s ňou chcú stretnúť všetci farmári, ktorí prišli do Bratislavy, nie len traja, ako bolo pozvanie k ministerke. Problém nie je podľa neho v ministerke Matečnej, ale v zlom systéme v PPA. Kritizoval aj postup polície, keď z Tyršovho nábrežia môže ísť na bratislavské cesty len po päť traktorov. Keď sa tie vrátia, môže ísť ďalších päť.