Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Banka ABN Amro zvýšila kvartálny zisk o takmer 30 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Banka v týchto dňoch zverejnila, že za 1. štvrťrok zaznamenala čistý zisk 674 miliónov eur.

Amsterdam 16. mája (TASR) - Holandská banka ABN Amro zaznamenala v 1. štvrťroku rast zisku o takmer 30 %, keď ťažila z vysokého dopytu po pôžičkách. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Banka v týchto dňoch zverejnila, že za 1. štvrťrok zaznamenala čistý zisk 674 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje rast o 29 % a zároveň prekonanie očakávaní. Analytici predpokladali, že ABN Amro vykáže čistý zisk na úrovni 521 miliónov eur.

Výsledky jednej z troch najväčších bánk v Holandsku podporila prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB). Jej zvyšovanie úrokových sadzieb znamenalo pre banky vysoké čisté úrokové príjmy (NII). V prípade ABN Amro boli síce medziročne o niečo nižšie, opäť sa však pohybovali v blízkosti 1,6 miliardy eur. Aj v tomto ukazovateli banka prekonala očakávania, keď analytici počítali s poklesom NII na 1,56 miliardy eur. Navyše, čisté príjmy z poplatkov a provízií vzrástli zo 444 miliónov na 469 miliónov eur, k čomu prispeli všetky divízie banky.

"Dopyt po úveroch zostáva vysoký. Vzrástol dopyt ako po hypotékach, tak po firemných úveroch," uviedol generálny riaditeľ ABN Amro Robert Swaak. Čo sa týka odhadu vývoja NII na celý rok, ABN Amro očakáva, že NII dosiahnu za rok 2024 približne rovnakú úroveň ako v minulom roku. Za ten predstavovali 6,3 miliardy eur.