Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Analýza: Častou chybou firiem v závierke je nesprávne základné imanie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Druhou najčastejšie sa vyskytujúcou chybou je podľa štatistík podanie nulového výkazu. V roku 2022 predložilo do registra účtovných závierok nulový alebo neúplný výkaz 3259 firiem.

Bratislava 25. marca (TASR) - Viac ako 10.000 firiem podalo za rok 2022 účtovnú závierku, ktorá obsahovala chyby. Išlo o 4 % všetkých spoločností, ktoré za predminulý rok podali účtovnú závierku. Najčastejšou chybou firiem je nesprávne vykázaná hodnota základného imania, druhou najčastejšou je podanie nulového výkazu. Vyplýva to z analýzy, ktorú spracoval portál valida.sk.

"Každoročne najčastejšie sa vyskytujúcou chybou je nesprávne vykázaná hodnota základného imania. To znamená, že základné imanie obchodnej spoločnosti, ktorá ho povinne tvorí podľa Obchodného zákonníka, má v predloženej súvahe inú hodnotu, ako je k termínu zostavenia účtovnej závierky hodnota zapísaná v Obchodnom registri alebo v Registri právnických osôb," priblížil portál. V roku 2022 takúto chybu spravilo 4937 firiem.

Druhou najčastejšie sa vyskytujúcou chybou je podľa štatistík podanie nulového výkazu. V roku 2022 predložilo do registra účtovných závierok nulový alebo neúplný výkaz 3259 firiem.

Ďalšou častou chybou je absencia väzby medzi účtovnými výkazmi. Hospodársky výsledok po zdanení uvedený vo výkaze ziskov a strát má vtedy inú výšku ako hospodársky výsledok po zdanení uvedený v súvahe. Často je tiež výška majetku spoločnosti vo výkazoch uvedená v zápornej výške, súčtový riadok vykazuje chybu, prípadne nie je dodržaná bilančná rovnováha.

Ak účtovná závierka obsahuje vážne chyby alebo nesprávnosti, firma môže porušovať zákon o účtovníctve, upozornil portál. Chyby v závierke môžu viesť k nesprávnemu vykazovaniu príjmov, výdavkov alebo iných daňových údajov, čo môže mať za následok daňové problémy a sankcie. V prípade výskytu chýb je dôležité, aby firma podnikla kroky na ich opravu a prevenciu podobných chýb v budúcnosti.

"Ak firemné účtovné závierky obsahujú chyby, vysiela to signál o nedostatočnej kvalite spracovania účtovníctva, či nedôslednosti v tejto oblasti. Takáto firma napríklad nevie získať bankový úver, pokiaľ si výkazy neopraví," priblížila Renáta Kiselicová z portálu valida.sk.