Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Vodné stavby v povodí toku Maliny by mali zrekonštruovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predpokladaný začiatok výstavby je v treťom štvrťroku 2021, práce by mali trvať dva roky. Náklady odhadujú na 2,8 milióna eur.

Bratislava/Malacky 9. januára (TASR) – Vodné stavby v povodí toku Maliny v blízkosti Malaciek by mali prejsť rekonštrukciou, ktorá zabezpečí zvýšenie protipovodňovej ochrany i zlepšenie ekosystému v chránenom území v okolí toku. Vyplýva to zo zámeru, ktorý bol predložený na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

"Realizácia predstavuje rekonštrukciu a úpravy jestvujúcich hrádzí vodných stavieb, využívaných ako rybníky, spolu s rekonštrukciou manipulačných objektov a úpravami dna rybníkov. Vytvoria sa retenčné priestory, ktoré sa budú plniť počas povodňových prietokov,“ ozrejmili v zámere Vojenské lesy a majetky SR.

"Ak by sa navrhovaná činnosť nerealizovala, naďalej by hrozilo opätovné zaplavovanie územia časti mesta Malacky pri zvýšených vodných stavoch a zároveň by dochádzalo k postupnej nezvratnej degradácii časti ekosystému chráneného územia Malina,“ dodal predkladateľ zámeru.

Predpokladaný začiatok výstavby je v treťom štvrťroku 2021, práce by mali trvať dva roky. Náklady odhadujú na 2,8 milióna eur.