Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Slovenské národné múzeum pozýva na derniéru výstavy Karol Plicka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na deti od päť do 11 rokov čaká vzdelávací program, kde prostredníctvom diel Karola Plicku a Martina Benku objavia pamiatky, tradície a folklór piatich regiónov Slovenska.

Bratislava 18. marca (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) pozýva v nedeľu 24. marca o 15.30 h do priestorov výstavy Karol Plicka. Obraz a pieseň v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží 2 v Bratislave. "Podujatím Objavuj Slovensko s Karolom Plickom bude výstava slávnostne ukončená," TASR o tom informovala Zuzana Vášáryová zo SNM.

V posledný deň výstavného projektu venovanému tvorbe univerzálnej osobnosti zberateľa folklóru, fotografa, výtvarníka, choreografa, zbormajstra, hudobného vedca, spisovateľa, muzikanta, pedagóga, filmového kameramana a režiséra – dokumentaristu Karola Plicku, organizátori pripravili podujatie pre všetky vekové skupiny návštevníkov. Dospelých bude výstavou sprevádzať jej autorka a kurátorka etnografických zbierok SNM - Múzeí v Martine Daša Ferklová. Záujemcovia si v rámci programu Slovensko Karola Plicku vypočujú nielen odborný komentár o Plickovej zbierke, ale aj zaujímavosti o jeho živote a diele, ktoré autorka pozná aj vďaka dlhoročným priateľským kontaktom s rodinou majstra.

Na deti od päť do 11 rokov čaká vzdelávací program, kde prostredníctvom diel Karola Plicku a Martina Benku objavia pamiatky, tradície a folklór piatich regiónov Slovenska. "Deti sa v spoločnosti múzejných pedagógov a prostredníctvom pracovných listov dozvedia o spôsobe života, ľudovom odeve, tradíciách, ľudovej hudbe a pamiatkach regiónov Liptov, Podpoľanie a Horehronie, Považie, Spiš a Šariš," poznamenala s tým, že vzdelávací program vychádza z interaktívnej knižky Martin Benka a Karol Plicka objavujú Slovensko, ktorá predstavuje tradičnú ľudovú kultúru Slovenska cez diela oboch známych umelcov zo zbierok SNM.

Školské kolektívy sa môžu v priebehu pracovného týždňa (utorok 19. 3. a štvrtok 21. 3. o 9.00, 10.00 a 11.00 h) prihlásiť na vzdelávací program Múzejný kufrík Karola Plicku. Odporúčaný je najmä žiakom 9. ročníka ZŠ, v rámci tematického bloku osobnosti Československa. Múzejný kufrík Karola Plicku obsahuje viacero typov historických pramenných materiálov - písomných, hmotných aj obrazových. "Prácou s kufríkom si žiaci vyskladajú ucelený obraz o živote a súvislostiach doby, v ktorej Karol Plicka žil. Na základe vlastného výskumu si osvoja princípy vedeckých postupov, a tiež postupy múzejníkov v práci s pramenným materiálom, ktorý je relevantný k zvolenej téme," uzavrela Vášáryová.