Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislavský kraj

Slovenská filharmónia sa predstaví pod taktovkou D. Raiskina

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V bratislavskej Redute zaznie Koncert pre husle a orchester a mol, op. 53 Antonína Dvořáka v interpretácii českého husľového virtuóza Jana Mráčka.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) sa predstaví pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina na dvojici koncertov 11. a 12. apríla. Sólistom večerov bude český husľový virtuóz Jan Mráček. V jeho interpretácii zaznie Dvořákov Husľový koncert a mol. Program doplnia diela Bohuslava Martinů a Dmitrija Šostakoviča. "Pred piatkovým koncertom sa uskutoční o 18.15 h stretnutie návštevníkov so šéfdirigentom vo foyeri Reduty," informuje Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Na úvod večerov zaznie smútočná hudba pre orchester, H. 296 Památník Lidicím Bohuslava Martinů. "Jednočasťová symfonická skladba vznikla na počesť obetí tragédie v Lidiciach. Premiéra zaznela v newyorskej Carnegie Hall v roku 1943 a až po troch rokoch v Prahe pod taktovkou významného českého dirigenta Rafaela Kubelíka," poznamenáva filharmónia.

Nasledovať bude Koncert pre husle a orchester a mol, op. 53 Antonína Dvořáka, jedno z vrcholných diel tzv. slovanského obdobia skladateľa inšpirovaného folklórom. "Dielo Dvořák komponoval pre Josepha Joachima, jedného z najvýznamnejších husľových interpretov tej doby, zakladateľa a riaditeľa Hochschule für Musik v Berlíne," približuje SF populárny Dvořákov husľový koncert, ktorý mal premiéru v pražskom Rudolfíne 14. októbra 1883.

V bratislavskej Redute zaznie v interpretácii mladého českého husľového virtuóza Jana Mráčka, absolventa viedenskej Hochschule für Musik und darstellende Kunst. "Stal sa najmladším laureátom Medzinárodnej súťaže Pražská jar 2010. V roku 2014 získal prvú cenu na Medzinárodnej husľovej súťaži Fritza Kreislera. Od roku 2011 bol najmladším sólistom Symfonického orchestra Českého rozhlasu. V súčasnosti zastáva post koncertného majstra Českej filharmónie a je členom Lobkowicz Tria," dodáva Tolstova k sólistovi, ktorý vystupuje s mnohými českými a zahraničnými symfonickými telesami, v minulosti sa opakovane predstavil aj so SF.

V druhej polovici koncertu zaznie v naštudovaní Daniela Raiskina Symfónia č. 5 d mol, op. 47 Dmitrija Šostakoviča z roku 1937, v ktorej skladateľ vytvoril obraz krutej Stalinovej vlády. "Premiéra bola uvedená v tom istom roku v Leningrade pod taktovkou Yevgenya Mravinského, ktorý toto dielo interpretoval počas celého života. Práve piata symfónia sa stala jedným z najhrávanejších diel minulého storočia," uzatvára filharmónia.