Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Rok 2014 privítalo v centre mesta asi 35.000 ľudí

Na snímke silvestrovské oslavy na Hlavnom námestí 31. decembra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Silvestrovské oslavy v centre hlavného mesta mali dve centrá – na Hlavnom i Hviezdoslavovom námestí.

Bratislava 1. januára (TASR) – Približne 35.000 ľudí strávilo silvestrovskú noc v uliciach hlavného mesta. Boli medzi nimi Bratislavčania i množstvo turistov. TASR o tom informoval hovorca mesta Stano Ščepán.

"Noc v centre prebehla bez mimoriadnych udalostí," povedal hovorca bratislavskej Mestskej polície Peter Pleva. Zaznamenané boli len drobné poranenia. Pod Mostom SNP však v noci podľa Plevu museli riešiť poškodzovanie zastávky mestskej hromadnej dopravy a v jednom prípade skončil na policajnom oddelení muž podozrivý z útoku na verejného činiteľa.

V hlavnom meste sa hneď po skončení silvestrovských osláv začalo veľké upratovanie. "Čistiace čaty museli vyzbierať doslova koberec fliaš, najmä na Nábreží generála Ludvíka Svobodu, ale aj na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí," povedal Ščepán. O 7.00 h už boli podľa neho všetky hlavné plochy vrátane Námestia SNP vyčistené. Ďalšie štyri hodiny však dve čistiace skupiny ešte dočisťovali mesto.

Na snímke silvestrovské oslavy na bratislavskom Tyršovom nábreží 31. decembra 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Nový rok 2014 privítal v Bratislave opäť ohňostroj na Dunaji

Vyše štvrťhodinu trvajúci ohňostroj nad Bratislavou privítal prvé minúty roka 2014 v hlavnom meste Slovenska. Na rozdiel od Silvestra 2013, keď pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky odpaľovali ohňostroj z bratislavského hradu, sa rachotiace svetelné predstavenie spustilo opäť z hladiny Dunaja.

Z námestí a ulíc bratislavského Starého Mesta, Rázusovho nábrežia, Mostu SNP ale aj z petržalského brehu Dunaja ho sledovali tisícky ľudí. Ani tentoraz nechýbalo množstvo zahraničných návštevníkov. Medzi zabávajúcimi bolo počuť angličtinu, nemčinu, španielčinu i francúzštinu.

Silvestrovské oslavy v centre hlavného mesta mali dve centrá – na Hlavnom i Hviezdoslavovom námestí. V programe na Hlavnom námestí, ktorý sa začal o 19.00 h vystúpili pred polnocou Cigánski diabli, Medial Banana i skupiny Le Payaco a HEX, ktoré patria už k "inventárom" Silvestra v Bratislave. Basgitarista skupiny HEX Tomáš "Yxo" Dohňanský pre TASR povedal, že i napriek tomu, že sa to už môže zdať ako rutina, silvestrovské vystúpenie na Hlavnom námestí je pre skupinu vždy vzrušujúce. Dodal, že takýto spôsob oslavy Silvestra chcú zachovať aj v budúcnosti. "Pokým to pôjde a pokiaľ budeme mať sily, tak by sme to vždy radi podstúpili, pretože tí ľudia nás majú radi a my máme radi ich," uviedol Yxo. Počas prvých desiatok minút nového roka 2014 sa o zábavu starala na pódiu skupina Para. Aj pre jej speváka "Laskyho" je Silvester v Bratislave jedinečný. "Po prvé môžeme osláviť koniec starého a príchod nového roka ako kapela spoločne a pre mňa osobne je to najlepší spôsob oslavy Silvestra, iný by som si ani celkom nevedel predstaviť."



Na Hviezdoslavovom námestí mohli návštevníci už o 16.00 h sledovať prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky silvestrovský koncert Slovenskej filharmónie v Redute. "Túto možnosť využilo niekoľko stoviek ľudí," informovala TASR hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová. Do druhej hodiny nadránom pokračovala diskotéka na klzisku, ktoré je umiestnené na Hviezdoslavovom námestí.



Na bezpečnosť a poriadok počas silvestrovských osláv v centre Bratislavy dohliadalo 120 príslušníkov štátnej a mestskej polície a 40 členov bezpečnostnej služby.