Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Nocľahárne v Bratislave sú plné

Ilustračné foto Foto: TASR

Stanový tábor pre bezdomovcov mesto nechystá.

Bratislava 28. januára (TASR) – Ľudia bez domova v hlavnom meste v týchto chladných dňoch využívajú bratislavské nocľahárne na 100 percent. Najvyťaženejšia je pritom nízkoprahová nocľaháreň sv. Vincenta de Paul na Ivanskej ceste. Ak bude potrebné, mesto rozšíri kapacitu nocľahární o ďalšie matrace a stoličky, informoval TASR hovorca Bratislavy Stano Ščepán.

"Situácia sa pravidelne vyhodnocuje. Polícia tiež monitoruje lokality, kde sa ľudia bez domova zdržiavajú," podotkol Ščepán. Bratislavský magistrát zatiaľ neuvažuje, že by pre ľudí bez domova zriadil stanové mestečko. "Teploty dlhodobo neprekračujú mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia. Aktuálne ochladenie je podľa meteorológov iba dočasné, predpovedajú opäť oteplenie," vysvetlil Ščepán. Pracovníci hlavného mesta teda podľa hovorcu neustále sledujú predpovede počasia. "V prípade jeho nepriaznivého vývoja magistrát pristúpi k ďalším opatreniam, ktoré pomôžu bezdomovcom," dodal.

Počet ľudí bez domova, ktorí sa pohybujú na území hlavného mesta, nie je možné jednoznačne určiť. Doposiaľ sa v Bratislave neuskutočnilo žiadne ich komplexné sčítanie. Neziskové organizácie podľa Sergeja Káru z Vagusu odhadujú, že len v Bratislave žije približne 4000 ľudí, ktorí prišli o bývanie. 

Počet lôžok v nocľahárňach vzhľadom na počet bezdomovcov zďaleka nestačí. Koncepcia hlavného mesta na riešenie problematiky ľudí bez domova uvádza, že nocľahárne ponúkajú ľuďom bez domova celkovo 186 plnohodnotných lôžok. Nocľaháreň na Ivanskej ceste má však síce kapacitu 150 lôžok, v prípade tuhých mrazov ale prijíma aj 200 ľudí.