Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Mesto Bratislava vykonalo už osem zásahov na liahniskách komárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie.

Bratislava 12. marca (TASR) - Napriek tomu, že sa hlavná sezóna komárov ešte nezačala, zachytilo hlavné mesto ich prvé liahniská. Vykonalo doteraz osem zásahov na území Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Aj keď je ešte relatívne chladno a hlavná komária sezóna sa ešte ani nezačala, vďaka priebežnému monitoringu sme včas zachytili prvé liahniská, ktoré stihli vzniknúť počas mierne teplejších dní," konštatuje bratislavský magistrát.

Podotýka, že hoci sa larvy v liahniskách pri relatívne nízkych teplotách vyvíjajú pomaly, skorým zásahom sa už teraz predchádza liahnutiu komárov. Tie by v budúcnosti, v teplejších týždňoch, mohli klásť ďalšie tisíce vajíčok.

Cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie. Na území mesta, ale aj na Záhorí sa totiž nachádzajú viaceré miesta, v ktorých pre ich stupeň ochrany nie je možné použiť ani biologický larvicíd BTI, ktorý je pre ostatnú faunu a flóru neškodný. Hlavné mesto zároveň prišlo s BTI vo forme tabliet pre záhradky. BTI sa napríklad používa v Rakúsku od roku 2005.