Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Habánsky jarmok bude plný tradícií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Edmund Örzsik

Veľké Leváre v okrese Malacky boli jednou z obcí, kde sídlila habánska komunita, teda príslušníci sekty anabaptistov-novokrstencov.

Bratislava/Veľké Leváre 29. júna (TASR) - Posledná júnová nedeľa (30. 6.) bude vo Veľkých Levároch na Záhorí patriť tradičnému Habánskemu jarmoku. Obec o podujatí informuje na svojom webe. Celodenný program sa začína už o 09.00 h a okrem samotného jarmoku ponúka i kultúrny program a sprievodné akcie.

Návštevníci napríklad budú môcť vidieť ukážky tradičných habánskych remesiel, predstaví sa tiež spoločnosť pre zachovanie habánskych tradícií z Maďarska. Počas dňa bude otvorené Habánske múzeum, ktoré ponúkne i prehliadky so sprievodcom. Počas podujatia bude možné ochutnať i typické habánske jedlá - polievku z pečeného mäsa, habánske placky i nápoj. "Dozviete sa tiež, z akých surovín vyrábal habáni pivo," sľubujú organizátori.

Vstup na podujatie je voľný.

Veľké Leváre v okrese Malacky boli jednou z obcí, kde sídlila habánska komunita, teda príslušníci sekty anabaptistov-novokrstencov, ktorá vznikla začiatkom 16. storočia v alpských krajinách a koncom 16. storočia je prítomná aj na území dnešného Slovenska. Svojím spôsobom života sa komunita snažila napodobniť obec prvotných kresťanov založenú na spoločnom vlastníctve majetku a výrobných a spotrebných statkov. Habáni vo Veľkých Levároch žili ešte v prvej polovici 20. storočia. V roku 1972 vzniklo v obci Habánske múzeum, pripomínajúce život tejto komunity.