Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratisloavský raj začne s deinštitucionalizáciou sociálnych služieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Postupný prechod poskytovania sociálnych služieb na komunitnú formu, ktorý je súčasťou programového vyhlásenia BSK, by mal trvať dva roky.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začne na jeseň 2018 realizovať eurofondový projekt deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Súčasťou projektu je aj zriadenie novej služby – denného stacionára pre seniorov.

"Proces deinštitucionalizácie znamená, že naši klienti v domovoch sociálnych služieb budú dostávať pomoc adresnejšie a konkrétnejšie podľa svojich potrieb. Po zavŕšení projektu budú zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) pracovať s klientami individuálnejšie vo vymedzenej komunite," ozrejmil predseda BSK Juraj Droba, ktorý deklaroval ambíciu kraja postupne zvyšovať kvalitu a rozširovať ponuky služieb v sociálnej oblasti.

Postupný prechod poskytovania sociálnych služieb na komunitnú formu, ktorý je súčasťou programového vyhlásenia BSK, by mal trvať dva roky. Bratislavskému kraju boli riadiacim orgánom schválené eurofondy v plnej výške, teda v sume 2.422.826,22 eura.

Projekt sa začne na jeseň v zariadeniach pre seniorov v Bratislave. "V objekte na Strelkovej ulici v Bratislave, ktorý prejde kompletnou rekonštrukciou, získa 12 klientov možnosť prijímať sociálne služby celoročnou pobytovou formou a 12 prijímateľov bude môcť využívať služby ambulantnou, teda dennou, návštevnou formou,“ ozrejmila hovorkyňa BSK Lucia Forman. "Na Račianskej ulici sa už v najbližších mesiacoch začne so stavbou dvojdomu, kde bude môcť v komunite žiť ďalších 12 prijímateľov sociálnej služby po celý rok. Vďaka novému bezbariérovému prostrediu budú klienti samostatnejší,“ dodala.

Projekt "Podpora deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb v Bratislave - DSS a ZPS Rača” je pre bratislavskú župu pilotný a bude slúžiť ako vzor pre ďalšie projekty.

BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 14 DSS.