Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Areál lesnej Rotundy na Železnej studničke obnovia Hlinovci

Na snímke nezaradený poslanec Alojz Hlina počas mimoriadnej schôdze parlamentu. Foto: TASR/Martin Baumann

Manželka parlamentného poslanca Alojza Hlinu Martina hovorí, že s prvými prácami chcú začať už v januári budúceho roka.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Areál lesnej Rotundy na bratislavskej Železnej studničke sa nakoniec dočká obnovy. Hlavné mesto na druhýkrát našlo firmu, ktorá zrekonštruuje Labutí pavilón, postaví mestskú horáreň, tanečný parket či detské ihrisko. Miesto v navštevovanom lesoparku v území Hornej Mlynskej doliny obnoví rodinná firma Hlinovcov ORAVA-STAV. Manželka parlamentného poslanca Alojza Hlinu Martina hovorí, že s prvými prácami chcú začať už v januári budúceho roka.

Hlavné mesto vyhlásilo súťaž pred pol rokom. Už vlani sa však snažilo nájsť spoločnosť, ktorá areál obnoví. Našiel sa iba jediný uchádzač, ktorým bola aj vtedy firma ORAVA-STAV, podľa mesta však nesplnila súťažné podmienky. Magistrátu nepredostreli kompletný projekt. Do novej súťaže sa prihlásila znova a už úspešne.

Magistrát so spoločnosťou podpísal v jeseni zmluvu o nájme pozemkov na 25 rokov. Za vyše 5000 štvorcových metrov parciel bude mestu platiť symbolický nájom vo výške jedného eura ročne. Firma však musí do areálu vložiť svoje peniaze a objekty na pozemkoch asanovať. Také podmienky schválili bratislavskí mestskí poslanci. "Nájomca sa zaväzuje vybudovať areál reštaurácie podľa podmienok stanovených vo vyhlásení verejnej obchodnej súťaže," uvádza sa aj vo zverejnenej nájomnej zmluve.

Z horárne bude reštaurácia, v podkroví prednášky

"Hlavnými objektmi bude rekonštrukcia Labutieho pavilónu v čo najväčšej možnej miere podľa pôvodného plánu a veľkosti, a tiež výstavba mestskej horárne," povedala pre TASR Martina Hlinová, ktorá v Bratislave prevádzkuje aj Slovak pub, Bratislavskú reštauráciu a v Stupave zase Biofarmu Príroda. Objekt horárne bude podľa Hlinovej fungovať ako reštaurácia a podkrovie prispôsobia tak, aby slúžilo na prednášky alebo ako učebňa pre školy a škôlky v prírode. "V objekte Labutieho pavilónu bude možné realizovať rôzne kultúrne podujatia, výstavy či prezentácie. Počas bežnej prevádzky bude využívaný ako libresso," priblížila.

Počas obnovy areálu sa má tiež vytvoriť terasa s exteriérovým sedením, tanečný parket, oddychové plochy s lavičkami, detské ihrisko a ohrady so zvieratkami. Pribudnúť tiež majú drevené prístrešky s ohniskom a možnosťou sedenia, drevený prístrešok s bufetom a obnoviť sa má aj objekt Rotundy. V areáli sa opravia schody, mostíky, kamenná studnička, zrevitalizuje sa zeleň a pribudnú tam stojany na bicykle i verejné toalety. "Celý projekt bude architektonicky koncipovaný ako pocta Dušanovi Jurkovičovi, ktorý pôsobil v Bratislave," dodáva Hlinová. V areáli chce tiež firma vytvoriť šatne pre bežcov či cyklistov aj úschovňu a požičovňu bicyklov.

Začať s prvými prácami, ktoré možno robiť len na základe ohlásenia, chcú Hlinovci v januári budúceho roku, no bude záležať aj na počasí. "Zároveň budú prebiehať počiatočné čistiace a búracie práce. V súčasnosti sa pripravujú technické výkresy," priblížila Hlinová. Predpokladá, že stavebné povolenie firma dostane v prvej polovici budúceho roku a začne tak s obnovou areálu v plnom rozsahu. "Zmluvne sme sa zaviazali ukončiť práce do 30 mesiacov od podpisu zmluvy. S ohľadom na náročnosť projektu nepredpokladáme, že úplné dokončenie areálu bude výrazne kratšie, ako je táto lehota," vysvetľuje Hlinová. Niektoré služby však plánujú návštevníkom sprístupňovať postupne a skôr.

Koľko bude obnova areálu firmu stáť, Hlinová dnes presne nevie. Momentálne sa totiž spracováva projektová dokumentácia, na základe ktorej sa budú náklady rozpočtovať.

Firma chce komunikovať o projekte aj s verejnosťou. Pre občanov tak pripravila prezentáciu, ako bude areál vyzerať. Uskutoční sa v sobotu 13. decembra o 17.00 h v priestoroch Bratislavskej reštaurácie na Námestí SNP.